Nükleer anlaşmaya adım adım

Dış Haberler Servisi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İran’a nükleer anlaşmaya geri dönme çağrısına Tahran yeşil ışık yaktı. Dini lider Ali Hamaney, İran’a dönük yaptırımların kaldırılması durumunda söz konusu anlaşmaya geri dönme şartlarının kabul edilebileceğini açıkladı.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney dün yaptığı açıklamada, ABD ya da Avrupa ülkelerinin "Tahran’ın nükleer anlaşma taahhütlerini yerine getirmediği" suçlamasını eleştirdi. Hamaney, "İran’ın taahhütlerine geri dönmesini istiyorlarsa, ABD, tüm yaptırımları kaldırmalı. Biz de inceleyelim ve onaylayalım. O zaman, taahhütleri yerine getireceğiz" açıklaması yaptı.

URANYUM ZENGİNLEŞTİRİLDİ

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık arasında 2015’te Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı. Donald Trump’ın başkanlığa gelmesinin ardından ABD, 8 Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020’de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.