MMO Başkanı Yunus Yener, TBMM'de kabul edilen Nükleer Düzenleme Kanunu’na tepki gösterdi. Yener, yasayla nükleer santral yapan ve işleten şirketlerin yükümlülükten kurtarıldığını vurgulayarak ‘şirketler kollandı’ dedi.

Nükleer değil kollama kanunu

HABER MERKEZİ

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi tüm tepkilere rağmen önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri ise kanun teklifine, nükleer santralların tehlikeli yönlerine dikkat çekerek ve teklifte eksik unsurların olduğu belirterek karşı çıktı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener ise Nükleer Kanunu’na ilişkin bir açıklama yaptı. Rusya-Ukrayna savaşında bombalanan nükleer santrallara dikkat çeken ve nükleer santralların bütün dünya için tehdit oluşturduğunu vurgulayan MMO Başkanı Yener, “Bu kadar önemli ve stratejik bir konuyla ilgili temel bir yasal düzenlemenin, ilgili tüm kuruluşlar ve uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmesine, irdelenmesine ve değerlendirilmesine imkan tanınmadan, adeta yangından mal kaçırırcasına yapılması kabul edilemez” dedi.

RUS ŞİRKET KORUNDU

“Yasa, nükleer santral yapımcısı/işleticisi şirketleri, atık bertaraf yükümlülüğünden kurtarmaktadır” diyen Yener sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yasayla 25-30 milyar dolar yatırım tutarı olan ve bir kaza halinde yaratacakları zarar milyarlarca dolara varabilecek olan santrallarda yatırımcı ve işletmecilerin maddi sorumluluğu 700 milyon dolarla sınırlı tutulan şirketler kollanmaktadır. Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) yatırımı için işletici Rus şirketinden, atıklara yönelik yapılacak harcamalar için dolar enflasyonu, dünya finansal konjonktürü gibi faktörler hiç dikkate alınmaksızın, 60 yıl süre ile düşük bir rakam olan 0,15cent/kwh alınmaya devam edilmesine yönelik madde de Rus şirketini korumaya yöneliktir.

Odamız, daha önce birçok kez belirtmişti. Ülkemizin, yakıtından teknolojisine kadar dışa bağımlı, atık sorunu çözülmemiş, riskleri ortadan kalkmamış nükleer güç santrallarına ihtiyacı yoktur. Akkuyu NGS Projesi iptal edilmelidir. Mevcut tesisleri daha verimli çalıştırarak ve enerjiyi daha verimli tüketerek sağlanacak tasarrufun, yeni elektrik talebini karşılayamaması halinde, ilave elektrik ihtiyacı yerli makine ve ekipmanlarla güneş ve rüzgar kaynakları değerlendirilerek ve çevre ile uyum içinde üretilmelidir.”

***

Kirli enerjiye mecbur değiliz

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise görüşmeler sırasında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu kanunun elle tutulur bir tarafı yok. ‘Mersin’de, Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz’ dediğimizde kızıyorsunuz. Biz, nükleere mecbur değiliz. Biz, Ruslara mecbur değiliz. Biz, kirli enerjiye mecbur değiliz. Biz, topraklarımızda bu imtiyazı bir ülkeye vermek zorunda değiliz. Bakın, Türkiye’nin 400 milyar KW/saat güneş enerjisiyle elektrik üretebilecek potansiyeli var ama biz yüzde 3’ünü kullanıyoruz.”