İstanbul Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önün-I de toplanan grup, nükleer santral karşıtı çeşitli I sloganlar attı. Ellerinde çeşitli pankartlar da bulunan grup adına yapılan basın açıkl

İstanbul Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önün-I de toplanan grup, nükleer santral karşıtı çeşitli I sloganlar attı. Ellerinde çeşitli pankartlar da bulunan grup adına yapılan basın açıklamasında, 20 yıl önce Çernobil'de yaşanan nükleer felaketten dünyanın ders almadığı kaydedildi. Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santrale karşı çıkılan açıklamada, rüzgar enerjisinin yoğun olarak kullanılması istendi. Ayrıca dün akşam saat 19.30'da Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na kadar "insan zinciri eylemi" yapıldı.

'ESKİ TEKNOLOJİ MASALI'
"Nükleer Karşıtı Platform" adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından İstanbul Şube-si'nde Çernobil faciasının 20. yıldönümü ve Si-nop'a nükleer santral yapılması tartışmalarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı. EMO İstanbul Şube Başkanı Erol Celepsoy, "Sadece Çernobil'de değil, Japonya'da da son 9 yılda meydana gelen kazalar, nükleer santrallerin güvenlik sorununun 'eski teknoloji' masalıyla açıklanamayacağınm en açık göstergesidir" dedi.

'NÜKLEERCİ BAKAN İSTEMİYORUZ'
»Ankara'da Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, nükleer santrallerin yapılmasına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önünde basın açıklaması yaptı. Anıtpark'tan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önüne yürüyen Nükleer Karşıtı Platform adına konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, "AKP hükümeti, gerçekleri yansıtmayan talep tahminlerine dayanarak yarattığı enerjide kriz senaryolarıyla, nükleer santralları topluma dayatmaktadır" dedi. Ulusaler, "Güneş Bize Yeter" önlükleri giyen eylemciler adına, "Türkiye'yi yeni facialara sürüklemeye lobilerin pazarı-çöplüğü yapmaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

ENERJİDE KRİZ SENARYOSU
İzmir, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen platform üyeleri adına açıklama yapan İzmir Nükleer Santral Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Musa Çeçen, dünyanın Çernobil'de meydana gelen kaza ile birlikte nükleer santralları yeniden sorguladığını, birçok ülkede bu santralların kapatıldığını dile getirerek, "AKP hükümeti ise gerçekleri yansıtmayan talep tahminlerine dayanarak yarattığı 'enerjide kriz' senaryolarıyla nükleer santralleri bu topluma dayatmaktadır" diye konuştu. Açıklamaya katılanlar daha sonra nükleer tehlikeye dikkat çekmek amacıyla el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. » Adana'da facianın 20. yıldönümü nedeniyle Adana EMO Başkanı Tuncay Özkul yaptığı açıklamada Çernobil faciasının ardından yayınlanan 5 bin civarındaki tıbbi araştırmada kazadan sonra bölgedeki kanser oranının 20 kat, sakat bebek doğumlarının 2.5 kat, tüberküloz hastalığına yakalananların sıklığının ise 10 kat arttığını ifade etti.

İMZA KAMPANYASI
Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından başlatılan "Nükleer Santrale Hayır" imza kampanyasında toplanan 25 bin 233 imza, PTT Müdürlüğü'nden topluca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Gü-ler'e postalandı. Toplanan imzaların fotokopilerinin Avrupa Komisyonu'na ve ilgili tüm kamu kurum kuruluşlara gönderileceği belirtildi. Bu arada tüm nükleer karşıdan 29 Nisan'da Sinop'ta yapılacak olan mitinge davet edildi. »İzmit'te meslek odaları, bazı siyasi partiler ve sendikaların oluşturduğu Kocaeli Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, Saraybahçe Belediyesi önünde toplanarak, nükleer enerji karşıtı sloganlar attılar. EMO üyesi Abdullah Açer, "Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı yok. Bu tamamen nükleer lobilerin daralan pazarlarına yer açmak ve atıklarına depo bulmak ihtiyacından kaynaklanmaktadır" dedi. » Artvin'in Hopa ilçesinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından yapılan basın açıklamasıyla nükleer santrallar bir kez daha protesto edildi. Cumhuriyet meydanında yapılan basın açıklamasına Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu,ÖDP Hopa ilçe başkanı Yüksel Gümüşkaya ve ÖDP Hopa ilçe yönetimi ile üyeleriyle vatandaşlar katıldılar.

Ölenlerin anısına mum, yeni facialara kelepçe
ÇERNOBİL
felaketinin 20. yıldönümü, çeşitli ülkelerde de eylemlerle anıldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de nükleer tesisin yaklaşık 50 kilometre doğusunda inşa edilen küçük kilisede önce çanlar çalındı, ardından yüzlerce kişi ellerinde mumlarla kazada hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunup kilisedeki dini törene katıldı. Çernobil Santrali yakınlarında bulunan Slavo-uitch kentinin meydanında da, ellerinde şamdanlar ve karanfiller bulunan yüzlerce kişi, facianın 20'nci yılı nedeniyle toplandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da ise, Çernobil faciasının yıldönümünde nükleer enerji santrallerini protesto eden bir grup Greenpeace üyesi gözaltına alındı. Greenpeace üyesi 13 kişi, Rusya'nın yapmayı planladığı yeni nükleer santralleri protesto etmek için kendilerini Kı-zılmeydan'daki Vasili Blajenniy Katedrali'nin kapısına kelepçeledi. Polis, eylemcileri izinsiz gösteri yaptıkları için gözaltına alırken, Rus haber ajansları, gözaltına alınanlar arasında bazı Rus gazetecilerin de bulunduğunu belirttiler.

DSİ'nin zehirli atık kanalı
MUSTAFA TURKOGLU
MERSİN / Mersin Karaduvar Beldesi'ndeki petrol dolum tesislerinin, Soda Sanayi ve Kromsan'ın yarattığı ciddi çevre kirlenmesinden sonra şimdi de Mersin-Tarsus Organize Sanayi'ndeki fabrikaların arıtmadan DSİ kanalına bıraktıkları atıklar, Adana-lıoğlu beldesi halkının yaşamını tehdit ediyor.

Adanalıoğlu Belediye Başkanı Mehmet Kasım Canbolat, "Türkiye'nin biber ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan beldemizde, son zamanlarda hiç de istenmeyen bir olayla karşı karşıya kaldık. Organize sanayi bölgesinin sanayi atıklarını beldemiz içinden geçen DSİ kanalına boşaltması ve gerekli önlemlerin alınmaması sonucu önemli derecede hava ve çevre kirliliği ile karşı karşıyayız" dedi.

'KOKUDAN DOLAYI UYUYAMIYORUZ'
Özellikle gece saatlerinde kanala bırakılan suyun renginin tamamen değiştiğini, kokusunun ise insanları uykularından uyandıracak kadar yoğun olduğunu, dayanılmaz bir hal aldığını vurgulayan Canbolat, "Sulama amaçlı da kullanılmakta olan kanaldan bu nedenle su da alınamadığı için üretici mağdur olmaktadır. Defalarca yaptığımız başvurular maalesef bugüne kadar sonuçsuz kaldı" dedi.

Özellikle vitamin K3 ve türevlerini üreten Oxyvit fabrikasının atıklarında kadmiyum, kurşun, arsenik gibi insan sağlığını ciddi olarak tehdit eden maddelerin bulunduğunu, bu nedenle kanalda eskiden yaşayan kurbağa, balık vb hayvanların yok olduğunu ifade eden Canbolat, "Organize sanayindeki ilgili fabrikaların önlem almaları, arıtma tesislerini kurmaları, bu tesisler kuruluncaya kadar kapatılmaları gerektiğini" söyledi.

Belde halkından Süleyman Öztunceroğlu ise, bir buçuk aydır beldede herkesin koku yüzünden canından bezdiğini, kendilerine artık nefes almanın bile çok görüldüğünü söylerken, Ruhi Genç isimli vatandaş hayvanların denetim dışı kanaldan su içtiğini belirterek, "Tuzla'dan çok daha büyük ve vahim bir durumla karşı karşıyayız" dedi.