Nükleer felaketinden kurtulmalıyız
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na 27 Nisan’da ilk yakıtın getirilmesine ilişkin tepkiler sürüyor. Basın açıklaması düzenleyen Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri ve siyasi parti temsilcileri Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle sorular yöneltti. Basın açıklamasını okuyan Osman Koçak, Dönmez’e şu soruları yöneltti.

Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağı iddiasıyla Akkuyu Nükleer Santralı’nın reaktörlerinden birinin 2023 yılı içinde devreye alınması için uranyum yakıtı nereden, hangi firmadan ve kaç kilogram/ton ağırlığında temin edilecektir? Bu yakıt çubuklarının maliyeti ne kadar olacaktır?

Akkuyu NGS reaktörünün kullanılan yakıt çubukları tesis sahasındaki havuzlarda 20-30 yıl soğutulduktan sonra bu yakıt çubuklarının içindeki plütonyumun Rusya tarafından kullanılması için Rusya’daki tesise gönderileceği bilgisi doğru mudur? Bu nakil sırasında güvenli bir şekilde taşınması ve olası kaza/sızıntı risklerine dair sorumluluğu üstlenecek kurum ve ülke kim olacaktır?

Akkuyu sahasının, ilk ruhsatın verildiği 1976'da 'Nükleer santral inşaatına uygun ve sismik açıdan güvenli' olarak kabul edilmişti. Ancak Akkuyu Nükleer Santralı’nın Ecemiş-Deliler fayı ile bu fayın Akdeniz'deki devamı olan Biruni fayına yakın olduğu ve 7 şiddetinde bir depremin beklendiği belirtilmektedir. Ayrıca 2022 yılında Akkuyu'ya 150 kilometre uzaklıkta, Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremden de etkilendiği belirtilmektedir. Akkuyu Nükleer Santralı için, Akkuyu’ya 150 kilometre uzaklıktaki gerçekleşen deprem ve bölgeye çok yakın aktif fay hattı üzerinden olduğunun belirtilmesi ile beraber fay hattından etkilenme, deprem ve tsunami riski konusunda detaylı bir değerlendirme yapıldı mı? NGS için 300 kilometre mesafeye kadar deprem riskinin etkili olduğu dikkate alınmakta mıdır yoksa yalnızca bilim insanlarının ifade ettiği gibi yakın bölge fayları mı dikkate alınmaktadır?

Akkuyu NGS’nin soğutma suyunun deşarj aşamasının yüksek olması nedeniyle Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde Akdeniz’in sıcaklığının 35 dereceyle sınırlayan maddede değişiklik yapılmak istendiği doğru mudur? Bu durumda değişecek Akdeniz ekosisteminin yaratacağı biyoçeşitlilik riski için bir değerlendirme çalışması yapılmış mıdır?

Akkuyu NGS soğutma suyu 28 derecenin üzerine çıkmaması gerekirken, 2022 yılı Ağustos ayında deniz suyu sıcaklığı 30,5 dereceye çıkmış olup bu yıl deniz suyu sıcaklığının daha da yükseleceği projeksiyonları varken, Akkuyu NGS 30 dereceyi aşan deniz suyu sıcaklığıyla nasıl çalıştırılacaktır?

Akkuyu NGS’ye yakıt sevkiyatı hangi yoldan yapılacaktır? Eğer İstanbul Boğazı kullanılacaksa kaza ve deprem riski konusunda bir eylem planı hazırlandı mı? Öte yandan NKP üyeleri 26 Nisan’da düzenleyecekleri eyleme çağrı yaptı. 

***

Yağmaya, talana son vereceğiz

Eyleme katılan SOL Parti Mersin Milletvekili Adayı İlknur Başar de konuşma yaptı. Başer konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Tek adam rejimi 21 yıldır bu ülkenin doğasını, yaşamını, topraklarını rant uğruna, emperyalist şirketler için talan etti, yağmaladı.

Pandemide üç maskeyi dağıtamayan, depremde halkın yanına kurtarma için koşamayanlar şimdi Ecemiş fay hattı üzerine nükleer santral yapıyor. Halkın canını, doğayı hiçe sayan bu felaket iktidarından hep birlikte kurtulacağız. Doğadan, yaşamdan, emekten yana bir ülkeyi mücadelemizle kuracağız. 26’sında tüm halkımızı yaşam için sokağa davet ediyoruz.”