Nükleer görüşmelerine milletvekili bulunamadı

Haber Merkezi

Nükleer Düzenleme Kurumu’na ilişkin teklif görüşmeleri sürerken Meclis Genel Kurulu’nda yeterli sayı bulunamadığı için oturum sonlandı. Görüşmeler bugün devam edecek.

Bilim insanlarının ve kamuoyunun tepkilerine rağmen önceki gün başlayan, birinici bölümündeki ilk 15 maddesi AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen Nükleer Düzenleme Kurumu’na ilişkin görüşmeler dün de sürdü. Görüşmeler yeterli vekilin katılmaması nedeniyle sonlandı. İkinci kısımda bulunan teklifin 14 maddesi bugün oylanacak. Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi üzerine konuşan Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Güvenli nükleer yok. Doğanın size merhametli davranacağını düşünerek nükleer santral yapamazsınız. Nükleer enerji doğaya düşman, nükleer enerji canlıya düşman, nükleer enerji insana düşman” dedi.

“Nükleer santralların ürettiği nükleer atığın ne olması gerektiği ayrı bir sorun” diyen CHP’li Bakan, “Bu atıkların saklanması gereken Nükleer görüşmelerine milletvekili bulunamadı süre 1 milyon yıl. Bununla ilgili Almanya’da yasa var, 1 milyon yıl! Komisyon Başkanı dedi ki, ‘Altmış yıl işleteceğiz.’ Sen altmış sene elektrik elde edeceksin 1 milyon yıl o atıklar saklanacak. O atıkları bertaraftan bahsediyorsunuz. Ama size güvenmiyoruz. Siz daha Türkiye’de termik santrallerin bacasına filtreyi takamamış bir iktidarsını” ifadelerini kullandı.

Güvenli nükleer santralın bulunmadığına dikkat çeken CHP’li Bakan, “En güvenlisi Fukuşima’ydı. Japon teknolojisiydi. Her şeyi düşünmüşlerdi, depreme dayanıklıydı, tsunamiye dayanıklıydı. Deprem oldu, tsunami oldu, ek yedek güç santralları da vardı ama yedek güç santrallarının de tsunamiden etkileneceğini hesap edemediler. Fukuşima’da yaşananlar, deprem kuşağında olan Türkiye’de nükleer santralın nasıl bir risk oluşturacağını göstermiştir” diye komuştu.

Son olarak nükleer enerjinin pahalı olduğunu belirten Bakan şu ifadeleri kullandı: “Yenilenebilir enerji kaynakları ucuz, bol. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili, Offshore RES’leri yapabilirsiniz; güneşimiz bol, GES’leri yapabilirsiniz. Türkiye’nin sadece güneş enerjisi potansiyeli, 380 milyar kilovatsaat. Türkiye’nin tüketimi ne? 330 milyar kilovatsaat.”