Mersin NKP Bileşenleri ve bağımsız nükleer karşıtı aktivistler 24 Temmuz Perşembe günü Ankara’da yapılması planlanan 2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı öncesi geçtiğimiz hafta EMO Mersin Şubesi’nde toplandı.

Nükleer karşıtları itiraz sürecini tartıştı

Haber ve Fotoğraflar: Alper Tolga Akkuş / Yeşil Gazete

Mersin NKP (Nükleer Karşıtı Platform) Bileşenleri ve bağımsız nükleer karşıtı aktivistler 24 Temmuz Perşembe günü Ankara’da yapılması planlanan 2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı öncesi geçtiğimiz hafta Çarşamba akşamı EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) Mersin Şubesi’nde toplandı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecini yakından takip eden Çevre Mühendisi Yılmaz Kilim‘in kolaylaştırıcılığını üstlendiği toplantıda İDK sürecinin Mersin halkı ve nükleer karşıtlarının Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili müdahil olabilecekleri son aşama olması nedeni ile NKP bileşenleri ve nükleer karşıtı aktivistlerin ÇED raporuna ilişkin itirazları görüşüldü.

İlk İDK toplantısı 1 Ekim 2013 tarihinde yapılmıştı. Komisyonun eleştirileri ve tespit edilen eksiklikler nedeniyle 1. İDK sonrasında ÇED sürecinin durdurulmasına karar verilmişti. DOKAY ÇED firması tarafından rapordaki eksikliklerin giderilmesi üzerine hazırlanan Revize ÇED Raporu ise 31 Mart 2014 tarihinde tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. 28 Haziran 2014 günü Bakanlık tarafından duyurusu yapılan Revize ÇED Raporu ise halkın görüşüne açıldı.

Revize ÇED Raporu hakkında hazırladığı sunumu katılımcılar ile paylaşan Yılmaz Kilim’in konuşmasının ardından toplantıya katılan NKP üyeleri kendi görüşlerini dile getirdiler.


'MÜDAHİL OLACAĞIMIZ SON AŞAMA'
İkinci İDK toplantısının Akkuyu Nükleer Güç Santrali açısından nasıl bir önem taşıdığı hakkındaki soruyu Çevre Mühendisi Yılmaz Kilim şu şekilde yanıtladı;

“Bu komisyon toplantının önemi  Mersin halkı ve nükleer karşıtlarının Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili müdahil olabilecekleri son aşama olması. Mersin halkı yıllardır nükleere karşı mücadele yürütüyor. Bugüne kadar yüzlerce eylem ve etkinlik yapıldı. Binlerce imza toplandı, ilgili kurumlara dilekçeler verildi, sesini duyurmaya çalıştı. Ama ÇED sürecine halkın katılımı toplantısında dikkate alınmadı. Çevre Düzeni Planına yapılan itirazlar yanıtsız kaldı. 1. İnceleme Değerlendirme Komisyonuna katılım talepleri görmezden gelindi. 2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu bu anlamda son aşama gibi görünüyor.

2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu eğer Raporu uygun bulursa sonraki aşamada Nihai ÇED Raporu yayınlanacak ve Rapora sadece yazılı görüş sunulabilecek. 10 gün gibi kısa bir sürede yine bizden binlerce sayfa Raporu değerlendirmemiz beklenecek”