Meral Danyıldız Maliyet, kaza riski ve atık problemine rağmen Mersin ve Sinop’ta nükleer santral kurma çalışmaları devam ediyor. Sinop’ta, Japonya ve Fransa ortaklığında hayata geçirilmek istenen nükleer santral projesinde, yüksek alım garantisi verilmesine rağmen mali sorunlar yaşanıyor. Konuya ilişkin İstanbul Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) binasında basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada EMO İstanbul […]

Nükleer planları çöpe atın

Meral Danyıldız

Maliyet, kaza riski ve atık problemine rağmen Mersin ve Sinop’ta nükleer santral kurma çalışmaları devam ediyor. Sinop’ta, Japonya ve Fransa ortaklığında hayata geçirilmek istenen nükleer santral projesinde, yüksek alım garantisi verilmesine rağmen mali sorunlar yaşanıyor. Konuya ilişkin İstanbul Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) binasında basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Bakan Yardımcısı Hakkı Kaya Ocakaçan ve NKP üyesi Özgür Gürbüz konuştu.

İlk sözü alan Ocakaçan, ülkenin ekonomisinin zor durumda olduğunu hatırlatarak, “Bu iki santralın yapılmasıyla yıllar boyunca prangaya vurulacak. Nükleer sevdasından acilen vazgeçilmeli” dedi.

Ardından söz alan Özgür Gürbüz ise NKP tarafından hazırlanan nükleer santrallara ilişkin raporu sundu. Gürbüz, “Nükleer endüstri ve sözcüleri aksini söylese de nükleer enerjinin önemi ve üstlendiği rol giderek azalıyor. Nükleer santralların dünyada elektrik enerjisi üretiminde payı 1996’da yüzde 17,5’di. Bugün bu oran yüzde 10,3’e geriledi. Türkiye’nin geleceğini riske atmayın, nükleer santral planlarını çöpe atın.

***

SİNOP’TA 650 BİN AĞAÇ KESİLDİ

İstanbul NKP’nin hazırladığı rapordan öne çıkan başlıklar ise şöyle:

♦Akkuyu Nükleer Santralı projesi aradan 15 yıl geçmesi ve gecikmesine rağmen inşaat aşamasına geldi. Mersin’in Büyükeceli mahallesinde her biri 1200 megawatt gücünde dört reaktörden oluşan bir nükleer santralın tüm hisseleri Rus devlet şirketlerinin elinde.

♦Akkuyu Nükleer Santralı’nın ÇED raporunda sahte imza kullanılması ile ilgili suç duyurusunda bulunulmuştu. Dava, ehliyetsizlik gerekçe gösterilerek reddedildi. Sahte imzalı raporu hazırlayan firmanın yetki belgesinin iptali için açılan dava ise görülmeye devam ediyor.

♦Sinop’ta kurulması istenen santralın 2025 yılında devreye girmesi planlanıyor. Akkuyu’da olduğu gibi bu santraldan üretilecek elektriğe de yüksek bir fiyattan alım garantisi verildi. Sinop NKP, santral sahasında kesilen ağaç sayısının 650 bini geçtiğini belirtiyor.

♦Dünyada çalışılabilir durumdaki reaktör sayısı 2018 sonu itibariyle 454’tür. Bu, ‘çalışılabilir durumdaki reaktör’lerden bazıları ise uzun zamandır atıl durumda. Gerçekte çalışan reaktör sayısı 413.

♦Sinop, Kastamonu ve Çankırı 1/100.000 üst ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda gözükmeyen nükleer santral projesiyle ilgili açılan dava Danıştay’da dava devam ediyor.