AKP'

Nükleer güç santrallarının kurulmasına ilişkin kanuna ilişkin tepkiler sürüyor. TüketiI ci Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, "Yaşanan onlarca felaket yokmuşçasına nükleer enerji çözümmüş gibi gösteriliyor. Başta Çernobil olmak üzere Brezilya, Çin, Rusya, Japonya gibi ülkelerde yaşananlar göstermiştir ki nükleer enerji üretimi hem kirli, hem pahalı hem de güvenilir olmayan bir alternatiftir. Yeni nükleer reaktörler yapılması sadece çevreye karşı değil insanlığa karşı bir suçtur" dedi.

8 Aralık'ta Endonezya'da 'Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nın toplanacağını hatırlatan Çetin, "Gezegenine, suyuna, ormanına sahip çıkmak, 'nükleere hayır' demek ve gelecek kuşaklara temiz bir dünya bırakmak isteyen herkes sokaklara çıkmalı ve kamuoyu tepkisini yaratmalıdır" dedi.

ANKARA'DA DESTEK BÜYÜYOR
Eylemi destekleyen sivil toplum örgüderinden bazılarının isimleri şöyle: TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, KESK Şubeler Platformu, DİSK Bölge Temsilciliği, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Tüketici Dernekleri Federasyonu, Küresel Eylem Grubu, Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çiftçi Sendikaları, Pir Sultan Abdal Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Ankaram Platformu.

İZMİR'DE BÜYÜK BULUŞMA
AKP hükümetinin mevcut enerji sistemlerini sürdürmeye yönelik politikalarından vazgeçmesi ve Türkiye'nin de Kyoto Protokolü'ne imza atması talebiyle 'Rüzgar, güneş bize yeter' sloganıyla İzmirli çevreciler 2 Aralık'ta Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenliyor. Pazar günü saat 13.00'te İzmir Cumhuriyet Alanı'nda buluşacak çevreciler oradan yürüyerek Gündoğdu Meydanı'na gidecekler ve burada yapılacak mitinge katılacak.

İzmir Gündoğdu Buluşması Girişimi adına açıklama yapan Ahmet Tuncay Karaçorlu, "AKP'nin mevcut enerji politikasından vazgeçmesi ve Kyoto Protokolü'nü imzalaması talebiyle herkesi 2 Aralık'ta Gündoğdu Meydanı'nda buluşmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

KATILIMCILAR BELİRLENDİ
Mitinge Doğal ve Kültürel Çevre için Yaşam Girişimi, DSİP İl Başkanlığı, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, Emekli-Sen Buca Şubesi, Greenpeace, Hayal-baz Sanat Derneği, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Kampanyası, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği, İzmir Bisiklet Derneği, Kaçkar Kültür ve Dayanışma Derneği, Küresel Eylem Grubu, Liseli SAKA. Güzeltepe Spor Kulübü, ÖDP İzmir İl Başkanlığı, Petrol-İş Aliağa Şubesi, Sinoplular Derneği, Tiyat-roevi Kültür Sanat Merkezi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Tunceliler Derneği ve Yeşiller destek veriyor.

Halkın öfkesi 'termikçiyi' bozdu
SAMSUN'da, kurulması düşünülen iki termik santralin faaliyetleri hakkında yapılan Halk Bilgilendirme Toplantısı'nda olay çıktı. Termik santral istemediklerini belirten çevreciler, Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç'ın üzerine yürüyünce, toplantı başlamadan sona erdirildi. Toplantıyı, Tekkeköy ilçesinde termik santral kurmak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na müracaat ederek ÇED Raporu alan Cengiz Enerji düzenledi. Proje'nin çevresel etkinliği hakkında bilgi veren firma yetkilileri, kurulacak termik santralda 500 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti. Ancak "Termik Santral İstemiyoruz, Çarşamba Ovası Türkiye'ye bakıyor" şeklinde sloganlar attı. Katılımcılar, Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç'ın üzerine yürüyünce toplantı sona erdi.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA