Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan yıllık raporda, artan nükleer tehdide dikkat çekildi. Raporda, nükleer silahlanmanın gelecek on yıl içinde artış göstereceği uyarısı yapıldı.

Nükleer tehlike
Kuzey Kore 2022 başından bu yana 17 kez füze denemesi yaptı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) yıllık raporunu yayımladı. Nükleer güç olan ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan'da 2022 itibarıyla 12 bin 705 nükleer silah başlığı bulunduğu belirtilirken ülkelerin nükleer cephaneliklerini artırma eğiliminde olduğuna dikkat çekildi. Rusya ve ABD’nin de dünyadaki nükleer başlıkların yüzde 90’ına sahip olduğu vurgulandı. Rusya'daki başlık sayısının 5 bin 997, ABD'de ise 5 bin 428 olduğu tahmin ediliyor. Her ne kadar iki ülkede de Ocak 2021'den Ocak 2022'ye kadar geçen süre içinde nükleer başlık sayısı gerilemiş olsa da bu durumun orduların yıllardır ıskartaya çıkarttığı nükleer başlıkların demonte edilmesinden kaynaklandığı belirtildi. Kullanılabilir durumda olan başlıkların sayısının ise görece sabit kaldığı ifade edildi. İsveç merkezli enstitü yıllardır azalma trendinde olan nükleer silahlanmanın gelecek on yıl içinde yeniden artacağı tahmininde bulundu.

ABD VE RUSYA BAŞI ÇEKİYOR

SIPRI raporuna göre hem ABD hem de Rusya nükleer başlık, taşıyıcı sistemler ve üretim tesislerinin modernizasyonu için kapsamlı ve masraflı programlar yürütüyor. Aynı durum nükleer silahları olan İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore için de geçerli.

NÜKLEER SİLAHSIZLANMA NİYETİNDE OLAN YOK

SIPRI'ya göre bu ülkelerin hepsi yeni silah sistemlerini ya geliştirdi ya konuşlandırdı ya da bunları yapacağını açıkladı. Bu ülkelerden hiçbiri nükleer silahsızlanma niyeti taşımıyor. Çin, nükleer silah cephaneliğini kapsamlı bir biçimde geliştirmeyi önüne koydu. İngiltere ise 2021 yılında nükleer silah envanteri için koyduğu üst sınırı yukarı çekeceğini duyurdu.

Raporda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin nükleer silahlı daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD'nin, 3 Ocak 2022'de yayımladıkları ortak bildiride, nükleer silahların olmadığı bir dünya hedefini takip etme taahhütlerini yenilemelerine rağmen nükleer cephaneliklerini artırmaya devam ettiklerine dikkat çekildi.

Hindistan ve Pakistan'ın da 2021'de yeni nükleer dağıtım sistemleri tanıttığı ve nükleer cephaneliklerini geliştirmeye devam ettiği aktarıldı. Nükleer silahlara sahip olduğunu kamuoyu önünde kabul etmeyen İsrail'in de nükleer cephaneliğini modernize ettiğine inanıldığı belirtildi.

Raporda, Kuzey Kore'nin ise 20 savaş başlığı monte ettiği ve toplam 45-55 savaş başlığı için yeterli bölünebilir malzemeye sahip olduğu aktarıldı.

NÜKLEER SİLAH KULLANIM RİSKİ ÇOK YÜKSEK

SIPRI Direktörü Dan Smith "Her ne kadar geçen yıl nükleer silahların kontrolünde ve nükleer silahsızlanmada bazı önemli adımlar atılmış olsa da şu anda nükleer silah kullanım riski, Soğuk Savaş'ın zirvede olduğu dönemden bu yana en yüksek seviyede" dedi.