Nükleer yasası mollaları ayrıştırdı

İran Meclisi’nde nükleer faaliyeti artırmayı içeren yasanın kabul edilmesi molla yönetiminde görüş ayrılıklarına neden oldu. Bilim insanı Muhsin Fahrizade suikastından İsrail’i sorumlu tutan ve yanıt olarak ülkedeki nükleer araştırma birikimini çoğaltmaya yönelen muhafazakarlara reformcu kanat tepki gösteriyor.

Nükleer çalışmalarla meydan okumanın Avrupa ülkeleri karşısında meşruiyet kaybına neden olabileceğini ileri süren reformistler, muhafazakarlara itidal çağrıları yapıyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de muhafazakarlara tepki gösterenler arasında yer aldı. Ruhani, ülkenin nükleer tesislerindeki Birleşmiş Milletler (BM) denetimlerinin durdurulmasını ve uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye geri dönülmesini içeren yasanın uygulanmasına karşı olduğunu açıkladı. Muhafazakarlara “Bırakın da işimizi yapalım” diye seslenen Ruhani, “Acele etmeyin, bırakın da diplomaside yirmi yıllık deneyime sahip olan ve Birleşmiş Milletler’de diplomasi alanında ABD’yi defalarca mağlup edenler işini yapsın” dedi.

‘TEOKRATİK YÖNETİM TASFİYE EDİLMELİ’

Ülkedeki köklü sol parti Tudeh de Fahrizade suikastı sonrası bölgede tırmanan gerilime ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Suikastı kınayan Tudeh, bir savaşa yol açacak gerilimin emperyalistlere, gericilere ve halk karşıtlarına yarar sağlayacağını vurguladı. Açıklamada, “Parti, İran halkının özgürlük ve sosyal adalet mücadelesinin ülkedeki teokratik yönetimin tasfiyesiyle kazanacağına inanıyor” denildi.