Çernobil faciasının yıldönümü yaklaşırken Akkuyu için uyarıda bulunan İzmir Nükleer Karşıtı Platform, ülkede henüz santral yokken ortaya çıkan nükleer atıkların hesabını sordu. Bu hafta ise hergün nükleere karşı etkinlikler var

Nükleer yok, atığı var!

GÜLSEN CANDEMİR - İZMİR

26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Çernobil nükleer santral kazasının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) İzmir bileşenleri, temeli atılan Mersin Akkuyu Nükleer Santralı’na dair açıklamalarda bulundu. Çernobil’de yaşanan faciayı hatırlatan İNKP üyeleri, Türkiye’de de benzer bir felaketin yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Akkuyu Nükleer Santralının reklamlarında yalan bilgilerin verildiğini söyleyen ÇMO Şube Başkanı Halil İnal Kınay, santral reklamlarının Çanakkale’deki bilbordlardan kaldırıldığını söyleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de aynı hassasiyeti göstermesini beklediklerini açıkladı.

100 BİN TON ATIK TOPRAK ALTINDA

Basın açıklamasında yer alan DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Enver Yaser Küçükgül de, ülkeye pek çok yerden kanunsuz şekilde gizlice getirilen nükleer atıkların sorunları dururken yapılacak bir nükleer santralın tehlikelerine dikkat çekti, Gaziemir kurşun fabrikasında yeraltında bekleyen atığın yüz bin ton olduğunu hatırlattı.

ÇÖZÜM YOK!

Radyoaktif atıklar için henüz bir yok etme biçimi yok. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bunu direkt olarak dile getirmese de internet sitesindeki açıklama şöyle: "Kullanılmış yakıt, ara depolamadan sonra nihai depolama tesislerine gönderilir. Ancak günümüzde nihai depolama tesisleri henüz işletimde değil, bu konuda araştırmalar sürüyor." Akkuyu'da santral yapılması halinde nakledileceği söylense de uluslararası kurallara göre boğazlardan nükleer atık geçirmek yasak.

***

‘Şimdilik’ izin yok

CHP seçim beyannamesinde ‘enerji’ ayrı bir başlık altında yer aldı. Enerjide dışa bağımlığın azaltılacağı vurgulanırken, mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı sorunlarını giderememiş riskli santrallerin kısa vadede kurulmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Akkuyu nükleer güç santralinin başlama aşamasına geldiği şu günlerde diğer partilerin yapacağı açıklamalar da bekleniyor.

***

‘Sokaklarda meydanlardayız!’

Karadeniz İsyandadır ve Kuzey Ormanları Savunması Çernobil’in 29. yıldönümü olan 25 Nisan’da Sinop, 26 Nisan’da ise Kadıköy’de yapılacak mitinglere çağrı yaptı. Ortak açıklamada  ‘Yaşamımızı, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı egemenlerin doymak bilmeyen para hırsına bırakmayacağız’ vurgusu göze çarpanlardan biri. Sosyal medyada  #NükleerKatliamdır etiketi kullanılıyor. Bu hafta ise örgütler tarafından neredeyse nükleer karşıtı hafta olarak ilan edildi. Takvime göre etkinlikler şöyle:

>>22 Nisan Çarşamba: Bombalara Karşı Sofralar ile birlikte Galatasaray Meydanı’nda “Nükleere Karşı Sofra”

>>23 Nisan Perşembe: Validebağ Korusu 75. yıl parkında “Nükleere Karşı Çocuk Şenliği” düzenleniyor.

>>25 Nisan Cumartesi: Sinop Nükleer Karşıtı Mitingine gidiliyor.

>>26 Nisan Pazar: Kadıköy’de nükleere karşı eşzamanlı çeşitli performatif etkinlikler yapılacak. “Nükleere Karşı Sofra” kurulacak, etkinliklerin bitiminde yürüyüş yapılması planlanıyor.