Nükleeri ‘zararsız’ gösteren şirkete tepki

GÖKAY BAŞCAN

Mersin Nükleer Santral Projesi’ni yapan Rus şirket Rosatom’un Finlandiya Körfezi’nde düzenlediği balıkçılık yarışmasına tepki gösteren Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Mersin NKP dönem sözcüsü Emre Üresin, “Mersin halkının nükleer karşıtlığını bir türlü istedikleri yöne çevirmeyi başaramayan şirketin çaresizlik içinde nükleer santralları masum gibi göstermeyi amaçlayan bu ucuz ve vasat şova mecbur kalışını biraz da eğlenerek izlemiş, haberleri dikkate bile almayarak açıklama yapma gereği duymamıştık. Ancak bu birinci geleneksel uluslararası vasat komedi haberlerinin ardı arkası gelmeyip, git gide bir nükleer güzelleme haline dönüşmeye başlaması üzerine kamuoyunun gerçekleri bilme hakkına saygımızdan bir açıklama yapma gereği duyduk” dedi.

DÜNYANIN EN KİRLİ DENİZİ

Etkinliğin düzenlendiği Leningrad Nükleer Santralı’nın 1974 yılında faaliyete geçtiğini ve su ekosistemine verdiği zarar nedeniyle balık çeşitliliğinde ve bolluğunda gözle görülür azalmaya neden olduğunu söyleyen Üresin “Balık tutma yarışması düzenleyenler ‘Bakın balık var’ derken yok olan türleri de anlattılar mı?” ifadelerini kullandı.

TÜM SANTRALLAR KAPATILSIN

Üresin sözlerini şöyle sonlandırdı, “Bahsi geçen turnuvaya katılan bizim balıkçı arkadaşların, tuttukları balıkları yemediklerini dileyerek bir kez daha Dünya’daki tüm nükleer santralların kapatılması, ülkemizdeki projelerin iptal edilmesi gerekliliğini hatırlatıyoruz.”