Erdoğan, deprem bölgesinde yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 öncesi yapıldığını iddia etse de, ağır hasar gören ve tamamen yıkılarak tekrar inşa edileceği belirtilen Antep'in Nurdağı ilçesinde yıkılan binaların yüzde 30'unun 2008 yılından sonra yapıldığı ortaya çıktı.

Nurdağı'ndaki yıkımın yüzde 30'u 2008 sonrası yapılar
Fotoğraf: Nurdağı / AA

HABER MERKEZİ

Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin resmi sayısı 36 bini geçerken kentler adeta yerle bir oldu. Deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmaları devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilk tespitlerine göre en ağır hasarın olduğu ilçe Antep Nurdağı oldu.

Büyük yıkım yaşayan ilçenin yüzde 100'ünün yıkılıp tekrar inşa edileceği duyuruldu. İlk belirlemelerine göre en ağır hasarın olduğu Nurdağı'nda 4 bin 787 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık olarak tespit edildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 öncesi yapıldığını iddia etse de Nurdağı'nda yıkılan binaların yüzde 30'unun 2008 yılından sonra yapıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

Harita Genel Komutanlığı'nın küre uygulaması üzerinden deprem sonrası çekilen hava fotoğraflarından yola çıkılarak tespit edilen yıkılan binalarının verileri, Google Earth üzerinden elde edilen eski görüntüler ile karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlarda Nurdağı Merkez'de yıkılan 510 binanın 145'inin 2008 sonrasında inşa edildiği açığa çıktı.