Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AKP olarak önümüzdeki günlerde Meclis'e getirmeleri beklenen teklifte tam başkanlık sistemini önereceklerini, ara formüllerin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Nurettin Canikli’den 'tam başkanlık' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AKP olarak önümüzdeki günlerde Meclis'e getirmeleri beklenen teklifte tam başkanlık sistemini önereceklerini söyledi.

Dün bir televizyon kanalının canlı yayınında konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Tam başkanlık sistemi önereceğiz. Modelimiz o. Onun dışındaki diğer ara modeller şu an gündemimizde değil” dedi. Canikli sözlerini şöyle sürdürdü: “Sözkonusu sistemin en önemli uygulayıcısı ABD’dir. Burada yasama, yürütme ve yargı arasında müthiş bir denge var… Gerçek güçler ayrılığı ilkesi var. Bu çalışmamızı en kısa zamanda Meclis’e getireceğiz… CHP’de de (başkanlık sistemine) blok karşı çıkış yok. CHP’den destek gelebilir ama teklifin görülmesi gerekiyor.”

Metnin yazılmasının ardından ‘başkanlık sistemi' tartışmasını başlatan MHP ile görüşeceklerini belirten Canikli, “Yasama, yürütme ve yargıda denge olacak. 3-4 madde ile tam başkanlık sistemine geçiş olamaz. Daha kapsamlı bir çalışma olabilir” diye konuştu.

İDAM TARTIŞMALARI HAKKINDA

Canikli, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından düzenlenen ‘demokrasi nöbetleri'ndeki idam sloganlarıyla gündeme gelen tartışmaları da, “İdam konusunda gittiğimiz her yerde vatandaşın yoğun bir talebi var. Vatandaş istiyorsa, siyasilerin buna kulak vermesi lazım” diye yorumladı. Canikli, Meclis Anayasa Komisyonu üyesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın, Aydın'da bir restoranda silahlı saldırıya uğramasıyla ilgili de şunları söyledi: “Bülent Tezcan'a saldırıyı kınıyorum. Saldırının arkasında ne olduğu, kim olduğu en kısa sürede aydınlanacaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın. Tüm arka planı açığa kavuşacak. Terör örgütlerinin siyasileri hedef almasının nedeni kaos yaratmak. Bunu başaramayacaklar.”