AKP'li Nurettin Canikli, dolar kurunun 20,17 TL seviyesine kadar ulaştığı, yoksulluk sınırının 31 bin lirayı aştığı Türkiye'nin zenginleştiğini savundu. Partisinin ekonomi politikalarını savunan Canikli, muhalefetin ekonomi politikalarının ülkeyi fakirleştireceğini iddia etti.

Kaynak: Haber Merkezi
Nurettin Canikli: Muhalefetin ekonomi politikaları fakirliğin artmasına neden olur

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, partisinin ekonomi politikalarını överek Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı "Şu andaki ekonomik politikalar uygulandığı sürece, üretim azalmaz, fabrikalar kapanmaz, işsizlik artmaz, fakirlik artmaz" sözleriyle değerlendirdi. Canikli, muhalefetin ekonomi politikalarının ise işsizliği ve fakirliği artıracağını iddia etti. 

Canikli, yazılı açıklamasında, partisinin ekonomi politikalarını değerlendirdi. Halkın yaşadığı ekonomik krizi, gelir dağılımındaki eşitsizliği görmezden gelen Canikli "Avrupa ve ABD ekonomisi öksürdüğünde Türkiye ekonomisi zatürre olur" cümlesinin, kabul gören ve konuşulan bir özdeyiş olduğunu anımsatarak bugün karşılarında çok farklı bir tablo olduğunu savundu. 

Faiz politikalarına değinen Canikli, "Böyle bir üretim ve istihdam tablosunun olduğu bir ekonomide açlık ve yokluk olmaz, yoksulluk ise en düşük seviyelere iner. Şu andaki ekonomik politikalar uygulandığı sürece, üretim azalmaz, fabrikalar kapanmaz, işsizlik artmaz" dedi. 

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu verilerine göre, yoksulluk sınırının 31 bin lirayı aştığı Türkiye'nin zenginleştiğini iddia eden Canikli, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Türkiye, 905,5 milyar dolar değerinde mal ve hizmet üretimi gerçekleştirmiştir. 2002'deki yıllık 276 milyar dolarlık milli gelir rakamından bugün 905 milyar dolarlık üretim rakamına gelinmiştir. Her türlü mal ve hizmet miktarı fiziki olarak ortalama 3,3 kat daha fazla üretilmektedir. Türkiye, ekonomi tarihinin en parlak büyüme ve dönüşümlerinden birisini gerçekleştirmiştir. Bu büyüme ve zenginleşmeyi istihdam rakamları da doğrulamaktadır. 905 milyar dolarlık üretim 31,5 milyon kişiyle yapılmaktadır. 2002'de istihdam edilenlerin sayısı 19,4 milyondu. Yani 20 yılda 12 milyon yeni iş alanı oluşturulmuş.

Üretim ve istihdam artışını tetikleyen esas faktör ise düşük faiz oranlarından dolayı yatırımlardaki artıştır. Faizler yüksekse yatırımlar azalır, üretim ve istihdam azalır, faizler düşükse yatırımlar artar, üretim ve istihdam artar. Böyle bir üretim ve istihdam tablosunun olduğu bir ekonomide açlık ve yokluk olmaz, yoksulluk ise en düşük seviyelere iner. Şu andaki ekonomik politikalar uygulandığı sürece, üretim azalmaz, fabrikalar kapanmaz, işsizlik artmaz, fakirlik artmaz. 7'li masanın ekonomi politikaları ise yatırımlarda düşüşe neden olacağı için, üretimin azalmasına, fabrikaların kapanmasına, işsizliğin ve fakirliğin artmasına neden olur."