Nurhak’ta katledilen üç devrimci anılıyor

HABER MERKEZİ

68 Kuşağı ve Türkiye devrimci hareketinin öncü isimlerinden Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan’ın Nurhak’ta katledilmesinin üzerinden 50 yıl geçti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesini önlemek için Malatya Kürecik’teki Amerikan radar üssüne baskın yapmaya Nurhak’a giden devrimciler, 31 Mayıs 1971’de çıkan çatışmada katledildi. Cemgil, Manga ve Özdoğan, aradan geçen 50 yıla rağmen bugün de unutulmadı.

3 devrimcinin de adları ülke tarihine geçerken mücadeleleri sürüyor.

İstanbul’da 15 Kasım 1944’te doğan Sinan Cemgil, 1964’te ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. ODTÜ’de siyasetle etkin olarak ilgilenmeye başlayan Sinan Cemgil, ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nün kuruluşunda yer aldı, aynı zamanda Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu. Cemgil, 1968 öğrenci boykotu ve 1969 ODTÜ işgaline önderlik etti. Sinan Cemgil’in, Amerikalı öğretim görevlisinin “Yıllardan beri ODTÜ’de İngilizce eğitim görüyorsunuz. Nasıl İngilizce bilmezsiniz?” sorusuna verdiği yanıt bugünlere kadar geldi: “Biz, ODTÜ’de İngilizce üç kelime öğrendik: Yankee go home.”

6 Ocak 1969’da ‘Vietnam kasabı’ olarak bilinen ABD Türkiye Büyükelçisi Robert Komer’in, ODTÜ’ye gelmesinin üzerine Sinan Cemgil ve Taylan Özgür önderliğindeki ODTÜ öğrencileri Komer’in arabasını ateşe verdi. Hüseyin İnan ile birlikte THKO’nun ideolojik altyapısını oluşturan Cemgil, 1970 yılında şehir eylemlerine katıldı. 1971 darbesinin ardından Ankara’dan çıkarak, arkadaşlarıyla Elbistan bölgesindeki Nurhak Dağları’na çıkan Sinan Cemgil; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için Kürecik Radar Üssü’ne yapacakları baskın öncesinde, İnekli Köyü muhtarının ihbarı üzerine askerler tarafından kuşatıldı. Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’yla birlikte Nurhak dağlarında askerlerle çıkan çatışmada katledildi. Cemgil, 10 Haziran 1971’de Karacaahmet Mezarlığı’na gömüldü.

MAYISIN KANLI GÜNÜ

Nurhak Katliamı için onlarca şiir yazıldı, bu şiirler bestelendi ve 50 yıldır dilden dile söyleniyor. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in daha sonra Grup Yorum tarafından bestelenen ‘Nurhak’ şiirinin ilk dörtlüğü şöyle: “Dört bir yana haber salsam,/ Öldü desem inanır mı?/ Dağlar bana geri verin/ Kadir’imi, Sinan’ımı...” Grup Adalılar tarafından yazılıp bestelenen ’71 sıcağında’ türküsü ise hâlâ söyleniyor.