Gülmen ile Özakça, açlık grevlerinin 190’ıncı gününde, bugün ilk kez hâkim karşısına çıkıyor. Esra Özakça, bu davanın yalnızca Gülmen ve Özakça’nın davası olmadığını vurguladı

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça davası bugün: Bu dava herkesin davası

HÜSEYİN ŞİMŞEK - @simsekhuseyinn
huseyinsimsek@birgun.net

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’si ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlandı.

9 Kasım 2016’da “Açığa alındım, işimi geri istiyorum” yazılı pankartla başlayan ve daha sonra açlık grevine dönüşen direniş cezaevinde sürüyor. Açlık grevinin 190’ıncı günü ilk duruşmalarına çıkacak Gülmen ve Özakça’nın davaya hâkim avukatları ise önceki gün yapılan polis operasyonu ile gözaltına alındı. Bunun üzerine, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşma öncesinde çeşitli avukat grupları davaya katılma kararı alındı. Gülmen ve Özakça’yı kalabalık bir avukat grubunun savunması bekleniyor.

GÜLMEN VE ÖZAKÇA DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Açlık grevinde 190 günü geride bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın ise bugün görülecek duruşmaya getirilmeyeceği bildirildi.

Ankara Jandarma Komutanlığı’nın mahkemeye gönderdiği yazıda, 'personel yetersizliği ve provokasyon ihtimali' neden gösterildi.

Polis saldırısı

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek için adliye binası önüne gelen yurttaşlara polis, "Nuriye ve Semih" dedikleri için saldırdı.

nuriye-gulmen-ve-semih-ozakca-davasi-bugun-bu-dava-herkesin-davasi-350600-1.


Çocuklarımız için…
Gülmen ve Özakça’nın duruşmasına yurttaşlardan da geniş katılım beklediklerini belirten Semih Özakça’nın 115 gündür açlık grevindeki eşi Esra Özakça, “Nuriye ve Semih’in davası herkesin davasıdır. İş güvencemiz, geleceğimiz, ihraç edilen kamu emekçilerimiz, çocuklarımız için herkesi duruşmaya bekliyoruz” dedi. Açlık grevindeki eğitimcilerin duruşmaya katılmasını istediklerini dile getiren Esra Özakça, “Yargılamalarda yüzyüzelik ilkesi var. Bu nedenle duruşmada hazır bulundurulmaları gerekiyor. Onlar, yalnızca işlerini istedikleri için bu kadar zulme maruz kaldı. Açlığa mahkûmluğu kabul etmeyerek kendi istekleriyle aç kaldılar. Duruşmada bir araya gelmeliyiz ve tüm bunları aşmalıyız” diye konuştu.

Sesimizi seslerine katmalıyız
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da davaya geniş katılımın büyük önemi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Fincancı, “Olanağı olan herkes duruşmada hazır bulunmalı. Bu dava, her birimizin davasıdır. Tüm adaletsizliklere karşı canını ortaya koymuş gencecik insanlarımızı yaşatmak için yanlarında olmalı, sesimizi seslerine katmalıyız” dedi.