25.ncisi gerçekleşecek Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali'nin onur ödülleri usta oyuncular Genco Erkal ile Senta Berger'e verilecek. Erkal, festivalin açılış filmi Refakatçiler'in gösterimine de katılacak

Nürnberg'ten Genco Erkal'a 'onur ödülü'

BİRGÜN/ALMANYA

25. Türkiye Almanya Film Festivali onur ödülleri, oyuncu, yönetmen Genco Erkal ile oyuncu, yapımcı Senta Berger'e verilecek.

Genco Erkal'ın ödülünü 20 Mart'ta gerçekleşecek açılış galasında alacağı ve başrolünü üstlendiği "Refakatçiler" filminin gösteriminde alacağı belirtildi. Ünlü oyuncunun 22 Mart Pazar akşamı da Tafelhalle‘de ‘Güneşin Sofrasında’ adlı oyununu seyircilerle buluşturacağı da kaydedildi.

60. SANAT YILINDA

Festival ekibinin yaptığı açıklamada Genco Erkal'ın Türkiye’de bağımsız tiyatronun simgesi, Türkiye’nin dünya tiyatro sanatına açılan önemli bir penceresi, Türkiye sinemasında çok önemli filmlerin uluslararası başarısındaki önemli başrol oyuncusu olduğu belirtilerek, "Genco Erkal bir çok dilde üretebilen, sanatını uygulayabilen, MaximGorki‘den, BertoltBrecht’ten Nâzım Hikmet’e kadar geniş bir yelpazede uluslararası kültür sanat köprüleri kuran, yeni nesiller için her zaman örnek olan, sanatını, toplumsal sorumluluğuyla Türkiye’deki çağdaşlaşma sürecinin hizmetine sunan ve bunu 60 yıl boyunca sanat yaşamında hiç ödün vermeden, nesiller ötesi bir Dünya sanatı seviyesine ulaşmış, zaman ötesi bir dünya sanatçısıdır. Kendi ülkesinin kültürünü özünde tutarak Türkiye sinema ve tiyatrosunu uluslararası sanat dünyasıyla birleştirmesindeki kuşaklar ötesi öncü ve örnek rolünden dolayı Türkiye Almanya Film Festivali Genco Erkal’a festivalimizin en büyük ödülü olan yaşam boyu onur ödülünü vermekten kıvanç duyuyor" denildi.

BERGER: ÇOK ŞANSLI BİR İNSANIM

Senta Berger'in, kendisini, yaşamını ve mesleğini özetlerken "Çok şanslı bir insanım" sözüne vurgu yapan festival ekibi, Berger'in ulusallığın sınırlarını aşarak uluslararası alanda ulaştığı şöhret ile oynadığı filmleriyle Avrupa ülkeleri arasında sanat köprüleri kuran, Avrupa kültür kimliğinin oluşmasına yardımcı olan, Avrupa ile Atlantik ötesi Hollywood ile sanat buluşmalarını sağlayan, toplumsal çalışmalarıyla hümanizm adına sanat ile toplumsal sorumluluk bilincini birleştirmesini her zaman görev bilen bu uluslararası hümanist sanat elçisi olduğunu ifade etti.

Senta Berger, 1950’li yıllarda Alman sinemasında başlayıp 1960’larda Hollywood’da büyük yıldızlarla sürdürdüğü kariyerinden kazandığı tecrübelerle tekrar Avrupa’ya dönüp kıtaya sinema eserleri kazandırmıştı. Senta Berger'in ödülünü 28 Mart tarihinde gerçekleşecek törende alacağı belirtildi.

FESTİVAL 20-29 MART TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEK

20 ile 29 Mart tarihleri arasında Nürnberg’te gerçekleşecek Türkiye / Almanya Film Festivali, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet eden Almanya çapındaki en önemli festival olma özelliği taşıyor.

Her yıl Türkiye ve Almanya’dan uzun metraj, kısa ve belgesel filmlere geniş bir platform sağlayan festival, bu sayede izleyicilere, iki ülke sinemasının güncel örneklerini benzeri olmayan geniş bir yelpazede sunuyor. Türkiye / Almanya Film Festivali programı üç ana bölümden oluşuyor:

Programın ağırlık noktasını oluşturan Uzun Metraj Film Yarışması’nda, uluslararası bir seçici Kurul, Türkiye ve Almanya yapımı beşer film arasında “En İyi Film”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu “ ödüllerini dağıtacak. Ayrıca festival izleyicileri tarafından bir Halk Jürisi Ödülü de verilecek.

Kısa ve Belgesel Film Yarışması’nda “En İyi Kısa Film” ile “En İyi Belgesel Film”ödülleri verilecek. Sinema Dünyaları Bölümü’nde ise her iki ülke sinemasını temsil eden yapımlara yer veriliyor. Bu ödüllerin yan sıra Öngören Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü de festivalde gösterilen filmlerden birine verilecek.