Oyuncu, yönetmen, oyun yazarı ve senarist Nurtekin Odabaşı, 82 yaşında son yolculuğuna uğurlandı

Nurtekin Odabaşı hayata veda etti

IŞIL ÇALIŞKAN

Devlet Tiyatrosu oyuncusu, yönetmen, oyun yazarı, senarist Nurtekin Odabaşı, hayata yenik düştü. Bir süredir organ yetmezliğiyle mücadele eden tiyatrocu, dün Ankara’nın Ayaş ilçesinde toprağa veridi. Odabaşı’nın gidişi tiyatro dünyasını hüzne boğdu.

Ankara doğumlu Odabaşı, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. 1955 yılında Devlet Tiyatrosu Çocuk Bölümü’nde ‘Polyanna’ oyunuyla sahneye çıktı. Daha sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çok sayıda oyunda rol aldı, oyunlar yazdı ve yönetti. Bir dönem İstanbul Şehir Tiyatroları’nda da konuk oyuncu olan Odabaşı, 1960’lı yıllardan itibaren sinemada çeşitli filmlerde rol aldı, film ve televizyon dizileri için senaryolar yazdı.

ANILARI HAFIZAMIZA BIRAKTILAR

nurtekin-odabasi-hayata-veda-etti-708413-1.

►Işıl Yücesoy: Biz sadece rol arkadaşı değildik. Biz dosttuk. Biz parasızlığı, zorlukları, acıları, kahkaları birlikte sırtlandık. Kardeş olduk. Yüreğim acıyor. Çok yalnız kalmaya başladık aşağıda. Yukarda çok büyük sanatçı dostlarım toplaştılar. Ama şanslıyız ki oynadıkları müthiş oyunları, anıları hafızamıza bıraktılar. Ölümsüz oldular. Hiç mi hiç unutulmayacaklar.

NE OLURSA OLSUN TİYATRO DERDİ

►Oyuncu Tuncer Yığcı: Bir kuşak bütün değerleriyle birlikte gidiyor. Nurettin Abi de onlardan biriydi. Rol dağılımı için saatler önce gelip panonun altında beklerlerdi onlar. Tiyatroyu ayakta tutmak uğruna grevi düşünmüş hayal etmiş ve uygulamak istemiş insanlardı onlar. İlk grev girişimi 1965’te söz konusu olmuştu. O hakkı bastırmak için biz 1970 yılında 657’ye bağlanmıştık. Tüm bu yaklaşımlar o kuşağın tiyatroyu ne kadar önemsediğini anlatıyor. Ne olursa olsun tiyatro demişlerdi. Nurtekin Abi ile ben 3 oyunda çalışmıştım. Bizdeki usta çıra ilişkisi çok önemli bir şeydir. Ben onlara çalıştıktan sonra ben Devlet Tiyatrosu’na şimdi girdim demiştim. Onların gidişiyle birlikte bu usta çırak ilişkisindeki bağ da kopmuş oluyor.

AHTA ÇANAKLAR’I OYNAMAK İSTEMİŞTİ

Usta oyuncu Yücel Erten Facebook paylaşımında Nurtekin Odabaşı için şunları yazdı:

“Nurtekin Odabaşı’nı yitirmişiz. ‘Tahta Çanaklar’ı oynamak istediğini söylemişti. Öyle bir zamanımız olmadı. Tiyatroyu aşkla yaşayanlardandı. Işıklar içindedir...”