NYT'dan 'bomba' iddia: Türkiye'den IŞİD'e giden gübreler bomba yapımında kullanılıyor

Türkiye'nin radikal İslamcı terör örgütlerine desteği tartışma yaratmaya devam ederken, New York Times gazetesi, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden IŞİD'in kontrolünde bulunan Tel Abyad'a taşınan gübrelerin bomba yapımında kullanıldığını iddia etti.

'Bomba yapımında da kullanılan gübre Türkiye'den IŞİD topraklarına geçiyor' başlıklı haber, bileşiğinde amonyum nitrat olan gübrelerle dolu olduğu söylenen çuvalların işçi oldukları belirtilen kişilerce römorka yüklendiği görülen bir fotoğrafla sunuldu. Fotoğrafın geçtiğimiz haftaya ait olduğu belirtildi.

İŞÇİLER 'ÇUVALLARDA UN VAR' DEDİ
Çuvalların üzerindeki kırmızı yazılardan, içlerinde amonyum nitrat olduğunun gayet net anlaşıldığı belirtilirken, New York Times muhabirinin bölgeye gitmesiyle yükleme hareketinin durduğu öne sürüldü. Muhabirlerin çuvalların içinde ne olduğu şeklindeki soruya, işçilerin 'un' yanıtını verdikleri kaydedildi.

Gübre yüklü araçların son iki günde tam dört kez sınır kapısından geçtiği ve bir süre sonra boş olarak Akçakale'ye döndüğünü kaydedildi.

Gazetenin danıştığı Türkiyeli yetkililerse çelişkili açıklamalarda bulundu.

YETKİLİLERDEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Akçakale Belediye Başkanlığı Sözcüsü Mustafa Güçlü önce sınırdan gübre geçişini reddetti, ancak daha sonra, geçiyorsa da bunun tarım için kullanıldığını savundu. Şanlıurfa Valiliği'nden bir yetkili ise sınırdan gübre geçişine izin verilmediğini söyledi.

Başka bir yetkili ise, evine dönen Suriyelilere patlayıcı özelliği zayıf yani içinde düşük oranda nitrat bulunan gübrelerden 30-40 torba taşıma izni verildiğini açıkladı.

New York Times'ın konuyla ilgili bilgi aldığı IUPUI üniversitesinden adli tıp kimyageri John Goodpaste fotoğraflara bakıldığında çuvallarda net biçimde amonyum nitrat olduğunun görüldüğünü söyledi. Goodpaste, gübrenin akaryakıtla karıştırıldığında TNT'nin yüzde 85'i kadar güçlü bir patlayıcıya dönüştüğünü belirtti.

New York Times, yaygın olarak tarım alanında faydalanılan amonyum nitrat gübrelerinin, IŞİD dahil dünya genelindeki teröristlerce patlayıcı yapımında kullanıldığını hatırlattı.