Parti içi demokrasiyi hiçe sayan AKP’de Erdoğan’ın övündüğü ‘kavgasız kongreler’ eskide kaldı. AKP kongrelerinden art arda kavga haberleri geliyor. Rant kavgasının gün yüzüne çıkması engellenemiyor

O eski halinden eser yok şimdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her ne kadar genel başkanı olduğu partisini uyarsa da rant kavgasının gün yüzüne çıkmasını engelleyemiyor. Parti kongrelerinde kavga eksik olmuyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2012 yılında diğer partilerin kongrelerine işaret ederek “Allah’a hamdolsun bizim kongrelerimizde sandalyeler havalarda uçuşmuyor. Bizim kongrelerimizde yumruklar konuşmuyor” diyerek iftihar ettiği o tablodan eser kalmadı. AKP’nin kongre sürecinde kavga eksik olmuyor. Önceki gün yapılan Haymana ve Dalaman kongrelerinden sonra Terme’de de kavga çıktı. Korumaları Sağlık Bakanı’nı salondan kaçırmak zorunda kaldı.

Ankara’da kavga
Ankara’nın Haymana İlçesi’nde, AKP’nin 6. Olağan İlçe Kongresinde başkan adayları ve delegeleri arasındaki tartışmalar sonucu gergin anlar yaşandı. Partinin Haymana kurucusu Hacı Aysu yaptığı konuşmada partisinden istifa ettiğini açıkladı. AKP İl Başkanı Nedim Yamalı ve Divan Heyeti, dışarıdaki AKP’liler tarafından sloganlar eşliğinde protesto edilip yuhalandı.

Delegeler, İl Başkanı Nedim Yamalı’nın üzerine delege kartını fırlatıp, “Yapacağınız kongre batsın. Siz bizim kucağımıza geleceksiniz. Bunun hesabını Haymanalı size soracak” demesi dikkat çekti. Bazı aday ve delegelerin çekildiği kongrede, Kandemir tek liste ile seçime girdi ve yeniden 3 yıllığına AKP Haymana İlçe Başkanı seçildi.

Muğla’da protesto
AKP’nin Dalaman’da yapılan 6. Olağan Kongresi’nde ise tek liste ortalığı karıştırdı. Adaylardan Muhammet Karakuş tek liste ile seçime girdi. Bunun üzerine diğer adayın yok sayıldığını belirten partililer salonu terk etti. “Tayyip Erdoğan duysun, Binali Yıldırım duysun” sloganları atan diğer aday Habil Uslu taraftarları kongreye itiraz ederek sandığa gidilmesini istediler.

Kongreyi terk eden öfkeli partililer “Ak Parti bitmiştir Dalaman’da arkadaşlar. Milletvekilleri gelsin açıklama yapsınlar” şeklinde bağırırken, AKP Muğla Teşkilat Başkanı Şadi Pirci’yi kongre binası önüne çağıran öfkeli AKP’liler “Tek adam listesinin hesabını ver” dediler. Bunun üzerine teşkilat başkanı sessiz kaldı. Bu arada kongreye katılan AKP Muğla Milletvekilleri Hasan Özyer ve Nihat Öztürk ise kimseye görünmeden kongreyi terk etti.

Sağlık Bakanı salondan kaçırıldı
AKP’de, Dalaman ve Haymana ilçe kongrelerinin ardından basına kapalı yapılan, Samsun AKP Terme İlçe kongresinde de kavga çıktı. Kongre Divan Başkanı ve İl Koordinatörü 23. Dönem Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, genel merkezin adayı Ali Kılıç’ın karşısına aday olarak çıkan Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hacı Bilal Aslan’ın listesini kabul etmedi. Kongrenin ardından salonda olaylar çıktı.

Aslan’ı destekleyen partililer listenin kabul edilmemesi üzerine tepkilerini Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a da gösterdi. Kavganın büyümesi üzerine Bakan Demircan korumalar tarafından apar topar salondan kaçırıldı.

Erdoğan ne demişti?
Erdoğan AKP 4. Olağan Kongre sürecinde şu ifadeleri kullanmıştı: “Diğer partilerin demokrasi gibi dertleri yok. Demokraside dünyada örnek parti AK Parti’dir bunu biliniz. Kongrelerimiz, demokrasi, dayanışma havasında, kardeşlik hukuku çerçevesinde tek tek tamamlanıyor. Allah’a hamdolsun bizim kongrelerimizde sandalyeler havalarda uçuşmuyor, yumruklar konuşmuyor. Bizim kongrelerimizde hırs davanın önüne asla geçmiyor ve geçmemeli. İstişareye dayalı çalışmalarımızı en güzel şekliyle yaparak olgunluğumuzu ortaya koyuyoruz.”