Koton’daki kötü çalışma koşullarının aktarıldığı sosyal medya hesabını takip ettikleri, hesabın paylaşımlarını beğendikleri gerekçesiyle işten atılan işçiler, “Orada yazan her şey gerçek. Biz bunu hak etmedik” diye konuştu

O hesapta anlatılan her şey gerçek

Kötü çalışma koşullarına ve hak gasplarına karşı sendikalaşan, ancak ‘kotoncalisanlar’ adlı sosyal medya hesabının paylaşımlarını ‘beğendikleri’ için işten atılan Koton çalışanları, yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Söz konusu hesapta anlatılan her şeyin gerçek olduğunu vurgulayan işçiler, büyük bir haksızlığa maruz bırakıldıklarını vurguladı.

Koton’da işten atılan Koop-İş Sendikası üyesi işçiler, önceki gün Koton’un İstanbul Bakırköy’deki mağazası önünde eylemdeydi. “Like yaptım, işten atıldım”, “Sendikalıyız, haklıyız, kazanacağız” dövizleri taşıyan işçiler, işten çıkarmaları protesto etti. Eylemin ardından konuştuğumuz işçiler, Koton’daki çalışma koşullarını, neden sendikalı olduklarını ve işten atılmaları nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı. İsmini vermek istemeyen işçiler, hakları için mücadele edeceklerini söyledi.

HAKLI OLDUĞUMUZU KABUL ETTİLER

Koton’un birçok mağazasında çalıştığını belirten bir kadın işçi, “Sosyal medyada yaşadıklarımızı paylaştık. Orada yazılanların hepsi doğru. Sayım açıkları bizden kesiliyordu. Dün açıklama yaptılar, artık kesilmeyecekmiş. Demek ki doğru yoldayız. Haklı olduğumuzu kabul ettiler; ama bizi işten attılar” dedi. 23 Ekim’de sigorta çıkışlarının yapıldığını belirten işçi, “Ama biz çıkarıldığımızı 24’ünde çalıştığımız sırada gelen telefonla öğrendik. Yani 2 saat sigortasız çalıştırılmış olduk” diye konuştu.

HEP KIDEMLİ İŞÇİLER ATILDI

Koton’da 3 yıldır çalışan bir diğer kadın işçi ise şunları söyledi: “Biz Koton’da her şey olduk. Yeri geldi ürün dağıttık, yeri geldi depocu olduk. Biz bunu hak etmedik. Hep kıdemli işçileri attılar. Saçmasapan bir nedenle, kıdem tazminatlarımızı yakmak için bizi attılar. Avukatlarla görüştük, hepsi ‘Bu usulsüz bir işten çıkarmadır’ diyor. Ben terfimi bekliyordum, ilk sınavı geçmiştim, işten atıldığımı öğrendim.”

25 işçinin işten atıldığının söylendiğini, ama gerçek sayının çok daha fazla olduğunu ifade eden işçi, “300’e yakın işçi atıldı, kimse bilmiyor. Sadece ‘like’ yaptığımız için. Demek ki paylaşımlara yorum falan yazsaydık herhalde vatandaşlıktan atılacaktık. Bizi Koton’u lekelemek ve karalamak suçlamasıyla attılar. Hiçbir şekilde iş bulamıyoruz. İşsizlik maaşı da alamıyoruz” ifadelerini kullandı.