Camı kırık, pervazı çürümüş pencereden o ışık girmeseydi bu fotoğraf olmayacaktı…

Camı kırık, pervazı çürümüş pencereden o ışık girmeseydi bu fotoğraf olmayacaktı…
O ışık olmasaydı; bir zamanlar soba başında şimdi oturağı olmayan devrik tahta sandalyede oturup ısınan birilerinin varlığını bilemeyecektik…
O ışık olmasaydı; o birilerinin neden şimdi olmadıklarını düşünmeyecektik…
O ışık olmasaydı; yüreğimizdeki ağrıyı hissetmeyecektik…
O ışık olmasaydı; paslı, bükük bir mıhı göremeyecek, bir zamanlar kapılarına bile kilit vurmadan yaşadıklarını bilemeyecektik…
O ışık olmasaydı; evlerin de küstüğünü, yalnızlıktan çatladığını, çöktüğünü göremeyecektik…

O yalnızca bir ışık olsaydı; uzayın sonsuzluğuna ‘yaşanmışlık’ taşıdığını aymazdık bile…
O yalnızca bir ışık olsaydı; günün doğuşunun ve batışının nesnelliğinde imlediğini algılamazdık…
O yalnızca bir ışık olsaydı; bellek yitimi kolay olurdu…
O yalnızca bir ışık olsaydı; birlikte yaşanılan dostluğa özlem duymazdık…
O yalnızca bir ışık olsaydı; yüreğimizdeki ateşin harını körüklemezdi…
O yalnızca bir ışık olsaydı; ölüm, dirim, sevda akla bile gelmezdi...

Aslında bugün köşemde niyetim üsteki fotoğrafı ve ilgili yazıyı yalnız bırakmaktı. Ancak iki haftada bir yazmanın engeli günceli kaçırmak olduğundan bu hafta başlayan iki etkinlik duyurusunu okurla paylaşmak istedim. 
Her yıl gerçekleştirilen İstanbul Kitap Fuarı bilindiği üzere geçen hafta sonu başladı. Fuarda bu sene fotoğraf sergileri de var. 
Redfotoğraf bu yıl İstanbul Kitap Fuarı kapsamında yapılan ARTist Sanat Fuarına, arşivinden sergilerle katılmakta. “Soylulaş-ma”, “1 Mayıs ve İstanbul” dokümanter- sergilerinin yanı sıra, Nihat Karadağ’ın "İstiklal’de Bir Gece ve çatışma fotoğrafları" ve Sennur Sezer’in yorumlarıyla, Özcan Yaman’ın "İstanbul Bir Masaldır" fotoğraf sergilerini bu köşeden okurlara iletelim.
                                                                   *
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) düzenlediği fotoğraf günleri 1 Kasım’da başlıyor ve 12 Aralık tarihine kadar sürecek. “Buluşmalar” temalı 22. İstanbul Fotoğraf Günleri’nde 14 sergi, 3 gösteri, 4 söyleşi, 1 atölye ve 2 İFSAK geleneksel etkinliği yapılacak. Bu yıl yurtdışından katılan fotoğrafçılar; İranlı yazar ve fotoğrafçı Peyman Hooshmandzadeh “Altüst”, Ermenistan’dan German Avagyan ile Azerbeycan’dan Orhan Aip dünyada Azerilerin ve Ermenilerin ortak yaşadıkları tek şehir olan Gürcistan’ın Tiflis kentinden “Tiflis'in Yüzleri” ve Norveçli Birger Bentsen 1957 yılında mühendis olarak geldiği İstanbul’da çektiği karelerden oluşan “Vuslat” adlı sergileriyle konuk olacaklar.
Etkinlikler kapsamında İFSAK binasında Çek Basın Fotoğrafları Yarışması'nın son 15 yıllık kazanan fotoğraflarının sergisi açılacak, German Avagyan bir söyleşi ve atölye çalışması yapacak. Aslında program geniş. Daha fazla bilgiyi www.ifsak.org adresinden edinebilirsiniz.