MHP lideri Bahçeli’nin, CHP’nin teklifini reddederken AKP ile koalisyonda anlaştığı iddia edildi. CHP’li Gürsel Tekin: “Bahçeli’yi millete havale ediyoruz”

O kadar yakıştılar ki çocuklar birbirine...

Seçimlerin ardından ortaya çıkan tablo üzerine başlayan koalisyon tartışmaları sürerken CHP’nin “Başbakan sen ol” teklifine ret yanıtı veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi CHP’li Gürsel Tekin eleştirdi. CHP Genel Sekreteri tekin “Bahçeli'yi millete havale ediyoruz” dedi.

‘MİLLETE HAVALE EDİYORUZ'
Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu’ndan gelen teklifi reddetmesiyle ilgili açıklamalar yapan Gürsel Tekin “Bahçeli kendisinin kabul etmeyeceğini ifade etmiş. Biz millete havale ediyoruz, millet takdir edecek" şeklinde konuştu. Bahçeli’nin “15 Kasım’da erken seçim olabilir” ifadelerini de değerlendiren Tekin şöyle konuştu: “Türkiye'nin kevgire döndüğü, içeride ve dışarıda bu kadar sorunların olduğu bir ortamda bir erken seçimi Türkiye'nin kaldırması mümkün değildir. Milletin iradesiyle bir seçim olmuştur. Biz millet iradesine saygılıyız.”
Tekin, CHP’nin görüşlerini koalisyon görüşmeleri sürecinin başlamasından sonra net biçimde ifade edeceğini sözlerine ekledi.

AKP’YE AÇIK KAPI!
Tekin’in eleştirdiği Bahçeli’nin açıklaması dün Sözcü gazetesinde yayınlandı. Buna göre Bahçeli, kendisine gelen başbakanlık teklifini "Bu Çin'den gelen yeni oyuncak türü mü? Küçük hevesler peşinde koşmuyoruz" diyerek reddetti. Buna rağmen “Kuvvetle muhtemel AKP+CHP'ye kurdurtacaklar, öyle gözüküyor" diyen Bahçeli kendilerinin AKP ile koalisyon kurmak için şartları olduğunu da dile getirdi ve "Bu şartları ortaya koydukları takdirde, MHP taşın altına elini değil gövdesini koyar" dedi. Bahçeli’nin şartları şöyle: "Çözüm süreci sona ersin, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyaları açılsın, Cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içine çekilsin, Saray'dan çıkıp Çankaya'ya gitsin."
Bahçeli en makul seçeneğin ise erken seçim olduğunu söyledi ve 15 Kasım tarihini verdi.
Kılıçdaroğlu’na MHP cephesinden bir yanıt da Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan geldi. Yalçın, "MHP liderinin başbakanlık koltuğu uğruna her şeyden vazgeçebilecek bir lider olarak algılanmasına yol açabilecek bu öneri, 'siyasi rüşvet' olarak tarihe geçecektir" dedi.

‘MİLLİYETÇİ CEPHE' NEDİR?
Olası bir AKP-MHP koalisyonu 1970’li yılların ikinci yarısına damga vuran “Milliyetçi Cephe” hükümetlerine benzetiliyor. Dönemin Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, Milli Selamet Partisi lideri Necmettin Erbakan ve Milliyetçi Hareket Partisi lideri Alparslan Türkeş tarafından kurulan koalisyonlar döneminde Türkiye en karanlık günlerini yaşamış, birçok siyasi cinayet işlenmişti.

***

MHP ile AKP anlaştı iddiası

Koalisyon tartışmaları devam ederken MHP ile AKP’nin anlaştığı iddia edildi. Posta gazetesinin iddiasına göre sekiz bakanlık MHP'nin olacak ve çözüm süreci devam edecek. Benzer bir iddiayı AKP'ye yakın Yeni Şafak gazetesi de manşetine taşıdı ve hükümetin bayrama kadar kurulabileceğini yazdı. MHP ile AKP arasında sağlanan anlaşma ise şöyle:
•Meclis Başkanı MHP'li olacak.
•Çözüm Süreci'ne 'Demokratikleşme' denecek. Çatışmasız ortamın devamı için adımlar sürecek. ‘Terör’ başlarsa kararlılıkla üstüne gidilecek.
•4 eski bakanın Yüce Divan'a yollanmasına AKP engel olmayacak.
•Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Anayasal Sınırlar' içine kendi isteğiyle çekilecek. MHP Erdoğan'ın Saray'dan çıkıp Çankaya'ya dönmesi için ısrar etmeyecek.
•MHP'ye 8 bakanlık verilecek. İkisi başbakan yardımcılığı olacak. Ekmeleddin İhsanoğlu Dışişleri, Murat Başesgioğlu İçişleri, Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ekonomi bakanı olacak.