Deprem 11 ili etkiledi ama 5 ili neredeyse yerle bir etti. Evini kaybeden milyonlarca insan yurdundan göç etmek zorunda kaldı. Yaşamın aktığı kent merkezleri moloz yığını, şehirler şantiye haline geldi.

O kentler artık yok
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Önce Maraş merkezli iki, ardından Samandağ ve Defne’de meydana gelen iki ayrı depremde 42 binden fazla can kaybı ve 11 kentte büyük yıkım yaşandı. Sağ kalmayı başaranlar için de yaşam çok kalay değil artık. Kentlerin tüm altyapısı çöktü. Temiz su, enerji ve barınma büyük sorun. Çadır ve konteynerler yetmeyince halk çareyi göç etmekte buldu. 10 ilde yaklaşık 5 milyon insanın şehir ya da ilçe değiştirdiği tahmin ediliyor. Tarım ve hayvancılığın merkezi olan illerde çiftçiler ne yapacağını bilmez durumda. Barınma sorunu çözülemeyenler nasıl üretecek, ekecek ve yaşamaya devam edecek?

o-kentler-artik-yok-1129460-1.

Depremden en büyük zarar gören şehirlerin başında geliyor. Kent merkezi neredeyse tamamen yıkıldı. Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları başladı. Şehrin nüfusu 2/3 oranında azaldı, merkezde neredeyse kimse yaşamıyor. Bunun en önemli nedeni şu ana kadar yeterli çadır ve konteynerin gelmemesi. Temiz su ve enerji problemi sürüyor. Göç edenlerin ilk uğrak yeri köyler ya da depremden daha az zarar gören ilçe merkezleri oldu.

o-kentler-artik-yok-1129461-1.

İki büyük depremin de merkezi olan Maraş, çok fazla yıkımın ve kaybın olduğu şehirlerden biri oldu. Kent merkezi yaşanmaz hale geldi. Tüm kamu binaları yerle bir oldu. Kent sil baştan kurulmak zorunda. Öte yandan ilçeler de en az kent merkezi kadar sorunlu. Birinci depremin merkez üssü Pazarcık ikinci depremin ise Elbistan oldu. Yardımlar ya çok geç ulaştı ya da hiç ulaşmadı. Gönüllü çabalar kamu otoritesi tarafından engellendi..

o-kentler-artik-yok-1129462-1.

Depremin en büyük zarar verdiği kent Hatay oldu. Ölü sayısının 20 binin üzerine çıkması bekleniyor. Antakya, Defne ve Samandağ neredeyse yok oldu. Hem kurtarma hem de sonrasında devletin unuttuğu yer oldu. Dayanışmayla ayakta kaldı. Çadır en büyük sorun olmaya devam ediyor. Soğuktan korunmak için insanlar hasarlı evlere girmeyi göze alıyor. 20 Şubat akşamı yaşanan iki deprem Hatay’a son darbeyi vurdu.

o-kentler-artik-yok-1129463-1.

Depremin büyük zarar verdiği kentlerden biri de Malatya. Oteller, kamu binaları yıkıldı. Kent yarı yarıya boşaldı. Göçün ilk merkezi yakın ilçeler oldu. 8-10 bin civarında nüfusa sahip Arguvan gibi yerleşim yerleri 50 binler gördü. Belediyelerin altyapısı ve teknik gücü böyle büyük rakamların yarattığı sorunları çözmeye yetmiyor. Hem depremin yıktığı merkezlerde hem de çevre ilçe merkezleri acil destek bekliyor.

o-kentler-artik-yok-1129464-1.

Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde büyük yıkım yaşandı. İki ilçe neredeyse haritadan silindi. Köyler de büyük zarar gördü. Ciddi insan kaybı var. Öte yandan başta tarım ve hayvancılık olmak üzere yurttaşın geleceği için çözülmesi gereken çok fazla sorun var.