Obezite ve sigara  kanserin en iyi dostu

Berfin Şengil

Antalya'da gerçekleşen Onkoloji’de İz Bırakanlar Zirvesi'nde ele alınan konulardan birisi de obezite ve tütün kullanımıyla kanserin yakından ilişkisi oldu. Uzmanlar, tütün kullanımının ve obezitenin giderek artarak tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

14-17 Kasım tarihleri arasında Antalya’da Prof. Dr. Mustafa Samur anısına Onkoloji’de İz Bırakanlar Zirvesi gerçekleştirildi.Alanında uzman çok sayıda ismin katıldığı zirvede obezite ve sigaranın kanserle yakından ilişkisi olduğu da ele alındı.

İç Hastalıkları Ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, Türkiye’de kanserin Avrupa ve ABD’den daha az olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Giderek obezite artıyor. Türkiye’nin sigara pazarı ise ilaç pazarı ile yarışır şekilde. Obezite artar, sigara kullanımı böyle devam ederse biz diğer ülkeleri aşıp dünya rekorunu kıracağız. Şu an nüfusa oranla yılda 170 bin civarında yeni kanser görülüyor. Bunların önemli bir kısmının sigara ile ilişkili.”

Demirkazık, kadınlarda ilk sırada meme kanserinin, erkeklerde ise akciğer kanserinin görüldüğünü vurguladı. Akciğer kanserinde kadınların da azımsanmayacak bir orana sahip olduğunu ve bu oranın günden güne arttığını dile getiren Demirkazık, kanser taramalarına çok erken yaşta başlanması gerektiğini belirtti.

‘9 milyon insanı kanserden kaybediyoruz’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, ise tütün kullanımının arttığına dikkat çekerek şu ifadelerde bulundu:

‘’Her yıl yaklaşık kanserli 9 milyon insanın hayatını kurtarırken 9 milyon insanı da kanserden kaybediyoruz. Şimdi biz her yıl bu kadar insanı kaybediyoruz mu diyelim yoksa kazanıyoruz mu diyelim? Grafikler nerden baktığınıza göre değişiyor. 13-15 yaş arasında tütün kullanımı 4-5 yıl içinde yüzde 7’den yüzde 17’ye yükseldi. Eğer kayıplardan bahsedeceksek akciğer kanserinden kaybettiklerimize bakmalıyız. Tütün kullanımını halletmiş olsak böyle bir kayıp tablosunu görmezdik.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.