Meksika lideri Obrador, Latin Amerika’yı ‘arka bahçesi’ olarak gören ABD’nin çıkarlarını korumakla görevli olduğunu söylediği OAS’ın lağvedilmesini istedi.

Obrador’dan ABD’ye tokat
Obrador, ocak ayında Meksika’da Biden ve Trudeau ile bir araya gelerek ortaklık mesajı verdi. (Foto: Depo)

Dış Haberler

Meksika’nın solcu Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, kuzeydeki komşusu ABD'ye bir kez daha meydan okudu. Obrador, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) işlevsiz olduğunu belirterek, ortadan kalkmasını istedi. Ulusal Saray'da konuşan Obrador, OAS'ın uygulamalarını eleştirerek, "Yaptığı tek şey, Latin Amerika'daki meşru, yasal ve sevilen hükümetlere yönelik eylemleri desteklemektir. OAS'ın, ne ahlaki ne de siyasi bir yetkisi var. Bunlara cevap vermeyi bile ne uygun ne de gerekli görüyorum. Çok itibarsızlar" ifadesini kullandı.

OAS'a bağlı Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu’nu da eleştiren Obrador, bu örgütün ön yargılı hareket ettiğini ve güvenilir olmadığını savundu. Meksika basınında çıkan haberde ise Obradror'un OAS için "ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir örgüt" yorumunu yaptığı ileri sürüldü.

BEYAZ SARAY’IN FİNOSU

Latin Amerika’yı arka bahçesi olarak gören ABD, OAS'ı Güney Amerika'daki çıkarlarını korumak için bir kalkan olarak kullanıyor. Merkezi ABD'de bulunan OAS, Amerika kıtasındaki ülkelerin işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla 1948'de kuruldu. Ancak kurulduğu ilk yıllardan itibaren ABD’nin etkisine girdi.

ABD’nin bölgedeki önceliklerine uygun tutumlar alan örgüte kıtadaki 35 ülke üye. Ayrıca 70 ülke ile Avrupa Birliği'nin de daimi gözlemcisi bulunuyor. Bunlardan biri de Türkiye. Türkiye de 16 Eylül 1998'den bu yana OAS'ta daimi gözlemci üye olarak bulunuyor.

MİSYONU ANTİ-KOMÜNİZM

ABD güdümündeki OAS anti sol faaliyetleriyle öne çıkan bir yapılanma. Kıtadaki sol-sosyalist yönetimlere karşı düzenlenen tezgahların başını çeken örgüt, ABD'nin talimatları doğrultusunda 1962’de Küba'yı üyelikten çıkardı. Venezuela ve Nikaragua'daki yönetimleri de hedef alan örgüt, Bolivya'daki darbeye de zemin hazırladı.

OAS Genel Sekreteri Luis Almagro, 2018'de Venezuela'da Maduro hükümetine karşı askeri müdahale ihtimallerini dile getirdi, 2019'da da Venezuela'da kendini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido'nun temsilcisini daimi üye olarak tanıdı.

Bolivya'da 2019'da eski Devlet Başkanı Evo Morales'i zorla istifaya götüren olaylarına zemin hazırlayan sürecin fitilini seçimlerde hile yapıldığı iddiasını içeren OAS'ın gözlemci raporu ateşledi.

2019'da Maduro hükümeti OAS'tan ayrılma kararı alırken, Nikaragua'daki Daniel Ortega hükümeti, Kasım 2021'de kazandıkları seçimi gayrimeşru ilan ettiği gerekçesiyle OAS'tan ayrılma isteğini iletti ve örgütün ülkedeki ofisini kapattı. Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada, OAS’ın şeytani bir kuruluş olduğunu söylemişti.