HAKİM’in ocak ayı hayvan hakları ihlalleri raporu korkunç tabloyu gözleri önüne serdi. Rapora göre bir ayda en az 48 bin hayvanın yaşam hakkı gasp edilirken, 47 işkence vakası meydana geldi

Ocak ayında 48 bin 348 hayvanın yaşam hakkı gasp edildi

Dilara Şimşek

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ocak ayı hayvan hakları ihlalleri raporunu, Taksim'de bulunan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğinde (CİSST) düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. Hazırlanan rapor, 9 Kasım 2019’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner’e adandı.

HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin, kedi ve köpek dışında farklı türden milyonlarca hayvanın fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğünü ve farklı endüstriler tarafından sistematik zulme uğradığını vurguladı. Medyada bu ihlallerin çok küçük bir kısmına yer verildiğini söyleyen Biltekin, “Buna rağmen, bir aylık rapor bile, hayvan hakları ihlâllerinin aslında ne denli korkutucu boyutlarda yaşandığı gerçeğini de ortaya koyuyor” dedi.

HAKİM raporuna göre, 2020’nin Ocak ayında en az:
>>> 48 bin 348 yaşam hakkı gaspı,
>>> 47 işkence vakası,
>>> 29 bin 804 özgürlüğü kısıtlama,
>>> 2 cinsel şiddet,
>>> Belediye çalışanları ve kamu görevlileri eliyle yaşanan 4 ihlal vakası raporlanabildi.

Milyonlarca hak ihlali var

Hayvanların yaşadıkları hak ihlallerinin çok azına medyada yer verildiğini söyleyen Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Aslı Alpar, “Tarım ve Orman Bakanlığından elde edilen veriye göre 2019 yılı Kasım ayına kadar 7 milyon 174 bin 352 hayvan yurtiçi sevk sırasında işkenceye maruz bırakıldı. Resmi olmayan verilere göre 2019 yılında, sadece adalarda bin 400’den fazla at faytona koşturulma esnasında eziyet gördü” diye konuştu. Alpar, TÜİK verilerine göre 2019 yılının ekim ayına kadar 2 milyon 090 bin 771 hayvanın cinsel şiddete maruz bırakıldığını belirtti.

Alpar, Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu’nun her sene açıklaması gereken hayvan deneyleri ile ilgili verileri 2017 yılından beri açıklamadığına değindi.

12 yılda 125 yunusa noldu?

Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Öykü Yağcı ise yunus gösteri ve terapi merkezlerindeki soruna dikkat çekti.
2005-2017 yılları arasında afalina türü 75 yunusun Türkiye’deki yunus parklarına satıldığını ve kiralandığını belirten Yağcı, “Bu yunuslardan 34’ü Japonya’nın yunus sürek avıyla ünlü ‘katliam koyu’ Taiji’den getirilmiş. Yunus parkı işletmecilerinin milletvekilleriyle paylaştığı mevcut toplam tutsak yunus sayısı ise 50. Arada 25 bireylik büyük bir fark var. 12 yılda 25 yunusa ne olduğunu, bu ticari işletmelerde kaç yunusun, kaç mors, beluga, deniz aslanı ve fokun hayatını kaybettiğini öğrenmek istiyoruz. Bu rakamlar, bir yılda en az iki yunusun esaret altında hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Bu da en büyük hak ihlallerinden biri olarak karşımıza çıkıyor,” dedi.
Öte yandan geçen sene hayvan hakları ile ilgili CHP 24, HDP 8, MHP 3 ve İYİ PARTİ 1 soru önergesi verirken AKP soru önergesi vermeyen tek parti oldu.

Tanık olduğunuz hayvan hakları ihlallerini surveymonkey.com.tr bağlantısı üzerinden HAKİM’e ulaştırarak bu çalışmaya destek verebilirsiniz.