Çevre Bakanlığı Ocak 2024’ten bu yana 372 maden projesine onay verdi. Sermayenin orman ve tarım alanlarına yaptığı GES ve RES projelerinin 378’i onaylandı.

Ocak ayından bu yana 372 farklı maden projesine onay verildi
Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre ocak ayından bu yana Türkiye’deki 372 farklı maden projesine onay verildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, bu projelerin bir kısmı çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) oyunları kullanılarak yapıldı.

Kıyıma ufak ufak başlayan şirketler büyüme onayını daha kolay aldı.

İstanbul’un nefesi Kuzey Ormanları’nda işgal sürerken Ege’ye kıyısı olan illerde de projeler genişledi.

İktidar ortaklarına, yandaşlara ve sakıncalı şirketlere onaylar art arda geldi. Bu projelerin bazıları şöyle:

2014’te özelleştirildikten sonra Aydem Holding’e geçen ve kapatma kararı olmasına karşın hâlâ çalışmaya devam eden Muğla’daki Yatağan Termik Santralı’na kömür sağlanması için açılacak olan maden ocağına da onay verildi.

PROJELER İKTİDARA YAKIN ŞİRKETLERE GİDİYOR

AKP iktidarında, “temiz enerji” olmasına karşın, benimsenen yanlış politikalarla yanlış bölgelere yapılan 378 farklı Güneş ve Rüzgâr Enerji Santralı (GES ve RES) projesi de onay aldı.

İzin verilen projelerin bazılarının arkasında iktidara yakınlığı ile bilinen şirketler bulunuyor. Muhalefetin “beşli çete” olarak nitelendirdiği şirketlerinden Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır, Ağrı Doğubayazıt’taki tarım arazilerine kurmak istediği GES için aldığı onayla birlikte Yanoba köyünün tarım arazilerine 81 bin 810 adet panel koyacak.

YEO Enerji Yatırımları Anonim Şirketi aldığı onayla Ankara Polatlı’daki tarım ve mera alanına 92 bin 593 adet güneş paneli kuracak. Kıroba Elektrik Üretim Anonim Şirketi ise Aydın Çine’deki orman alanında RES kuracak. 11 türbin dikecek olan şirket bunun için 50 milyon 358 bin TL harcayacak.

KORUMA BÖLGESİNDE

Kazdağları’nda da kıyıma hazırlanan Bahar Madencilik, İstanbul’un Kuzey Ormanları’nda işlettiği maden ocağını büyütmek için iznini aldı. Bu onayla birlikte 24.9 hektarlık alanda yürütülen çalışmalar 37.13 hektara çıkarılacak. Şirket, kalker, kumtaşı ve mıcır üretimi için Azizpaşa-Fatih muhafaza ormanı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde kalan alanda genişleyecek. Söz konusu alan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne göre “Kanunlarla Korunan Alanlar” içerisinde kalıyor.