Ocak Gelecek Dertler Bitecek (!)

Fırat Topal

Avrupa defterini kapatan Galatasaray, Ankaragücü karşısında vasat bir futbol sergilediği maçın son dakikalarında, 10 kişi kalan rakibinden yediği 2 golle 1 puana razı oldu.

İlk yarıda yüzde 88’lik bir pas isabeti ile oynayıp rakip kaleyi bulan 1 şut atabilmişseniz, bunun üzerine birkaç tahmin yapabilirsiniz. Rakibin topu size bırakıp kendi aranızda yaptığınız hazırlık paslarına izin vermesi, şutlarınızın kaleyi bulma oranının düşük olması ya da pas/şut seçimlerinizin oldukça kötü olması. Galatasaray, Ankaragücü maçının ilk yarısında bu tahminlerin hepsini gerçeğe dönüştürdü adeta. Hücum varyasyonlarının nerede ise tümünü sağ kanatta Feghouli ile Mariano arasındaki ikili oyunlara ya da Brezilyalı oyuncunun ortalarına bağlayan Terim’in takımının, bu sezonun genelinde olduğu gibi bu 2. sınıf varyasyonlardan sonuç alamayacağı tahmin edilebilirdi aslında.

Söz açılmışken, rakip 10 kişi kaldığında dahi Falcao üzerindeki markajdan taviz vermeyen ve Kolombiyalı topla her buluştuğunda ona minimum 2 oyuncu ile baskı yapan Ankaragücü’ne karşı, Galatasaray kenar yönetiminin bir alternatif plan üretememesi de dikkat çekici. Zira Falcao, rakip defansı bu derece meşgul ederken, Galatasaray’ın diğer hücum oyuncuları kendisine geniş alanlar bulabilirdi, fakat Babel (alıştığımız gibi) ve Feghouli o kadar taç çizgilerine kendilerini sıkıştırmışlardı ki, takım arkadaşlarını ceza sahasında Ankaragücü defans kalabalığı ile yalnız bıraktılar. İkinci yarıda da bu oyun planının devam etmesine bakarak, kulübenin bu sorunu ya görmediğini ya da görse de aynı planın, aynı oyuncularla farklı bir şeyler üretebileceğine kendini inandırdığını düşünüyorum. Zira Terim’in bu sene aynı oyuncular, aynı diziliş ve aynı felsefe ile farklı şeyler beklediği çok maç izledik. Bu düşüncenin mal olduğu bir başka 2 puan ve bir başka hüsran.

Kapatırken yine Süper Lig’deki hakemlerin iyice alışkanlık haline getirdikleri saçma bir uygulamayı da eleştirelim. VAR, özellikle yardımcı hakemleri inanılmaz bir tembelliğe itmiş durumda.

İkinci yarının hemen başında Ryan Babel’in 1 metre ofsaytta olduğu pozisyonda ofsayt bayrağını kaldırmak için pozisyonun bitmesini beklemenin hiçbir anlamı yok. Zira VAR uygulaması, hakemlerin şüphede kaldıkları durumlarda yardımcı olmak için orada. Bu tür net pozisyonlarda, başlıca görevinizi de savsakladığınız zaman pozisyonun devamında sakatlıklar, sertlikler veya gereksiz tartışmalar olabiliyor, nitekim o pozisyonda da Babel’in vuruşu Korcan’dan sektikten sonra Falcao ve Ankaragücü defansı arasında temaslı bir mücadele oldu. Bunlara mahal vermeden hakemlerin açık pozisyonlarda kendilerinden beklenen en önemli görevi yerine getirmeleri gerekiyor. Aksi halde kendilerine ihtiyaç yok, maç tek bir hakemle de yönetilebilir.