Amasra maden faciası davasında İşletme Müdürü Ekmekci ocakta kaçak üretim yapıldığını, bunun TTK Genel Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde olduğu söyledi. Ailelerin dışarıya çıkartılmak istenmesi ise tepkiye neden oldu.

Ocakta kaçak üretim varmış
Maden faciasında 43 işçi yaşamını yitirmişti.

Haber Merkezi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin 8’i tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması ikinci gününde devam etti. Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşma salonun küçük olmasından dolayı adliye koridorunda devam etti. Duruşmaya Sanık Cihat Özdemir'in avukatı müdafi Miraç Yıldız ile devam edildi. Avukat Yıldız'ın savunmasının ardından aileler tepki gösterdi. Madende grizu patlamaların olağan olduğunu söyleyen Yıldız, ocak açılmadan yargılamanın olamayacağını söyledi. Aileler, "Nasıl savunuyorsunuz bu katilleri, hayatımızı gençliğimizi bitirdiniz, bunlar çıkarsa ben bunu çocuğuma anlatamam, benim çocuğum baba diye sayıklıyor" diye tepki gösterdi. Ailelerin tepkisi üzerine sanık avukatları masumiyet karinesini öne sürerek ailelerin dışarı çıkarılmasını istedi. Mahkeme salonunda yükselen tansiyonda fenalık geçirenler oldu.

SARAYIN AVUKATI!

Müşteki vekilleri salonun uygun olmadığını, avukatların bilgisayarlara ulaşamadığını, zabıt tutulmadığını davanın ertelemesi gerektiğini söyleyerek heyete, "Burada yargılama, kayıt güvenliği yok","Bu koşullarda yargılama yapılamaz" diye seslendi. Mahkeme heyeti ise, "Elimizden anca bu geliyor, spor salonunda olsa sadece bir tık iyi olacaktı çok da bir fark olmayacaktı. Şu an en büyük sıkıntımız müşteki yakınlarının müdahalesi" dedi. Müşteki yakınları salondan, "Sarayın avukatını uyarın" diye bağırarak sanık avukatlarını gösterdi.

İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci'nin savunmasıyla devam eden duruşmada Ekmekci, hiçbir ihmalin olmadığını öne sürdü. Bazı günler barutçuların gaz ölçüm cihazı taşımadığını söyleyen Ekmekci, işçileri sorumlu göstermeye çalıştı. "Olay günü vantüplerin yandığını gördüğünü" söyleyen Ekmekci, “ Bu olmamalıydı. Onun alev almaz özellikte olması gerekir. Bu patlama sonrası yangının diğer bölgeye taşınmasına neden olduğunu düşünüyorum. Bu sorumluluk TTK genel müdürlükteki satın alma müdürlüğünün sorumluluğudur" dedi. Sanığın, tüm yönetim ekibi olarak kurtarma çalışmalarına katıldığına dair ifadelerine aileler tepki gösterdi: "Kurtaracak kimse yoktu, itfaiye soktunuz oraya. Tahlisiye ekibi neredeydi."

KAÇAK ÜRETİM YAPILDI

Ekmekci, sorgusu sırasında avukat Derviş Emre Aydın'ın maden içindeki bir bölgede kaçak üretim yapıldığına yönelik sorusuna, "TTK Genel Müdürü'nün de bilgisi vardı oradan kömür çıkartıldığından" yanıtını verdi. Avukat Aydın, "Kaçak çalışmadan genel müdürün de bilgisi var mıydı?" diye sorunca, Ekmekçi bu kez çelişkili yanıt vererek "Kaçak çalışma yoktu" dedi. Aydın, Ekmekçi'yle birlikte madenin müessese müdürü Cihat Özdemir'e de aynı soruyu yöneltti. Özdemir de proje dışı kömürün TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun bilgisi dahilinde çıkarıldığını ifade etti.

Ekmekci'nin sorgusu, avukat Evren İşler'in sorularıyla devam etti. İşler, "Amasra'da herkes, kaçak üretim sonucu çıkarılan kömürün Bartın Valiliği tarafından yardım amacıyla dağıtıldığını söylüyor. Bu iddia doğru mu?" diye sordu. Ekmekci "Bilmiyorum, ocağın önüne yığılan kömürler paketlenmedi" yanıtını verdi. O sırada salonda bulunan madenci yakınları "Yalan söylüyor, iddia doğru" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, İşler'in sorusuna, "Aynı şeyleri sormayın" diyerek müdahale etti.

Avukat Evren İşler, fazla çıkarılan kömürün üretim baskısı yaratıp yaratmadığını, siyasi çıkar amaçlı dağıtıldığına ilişkin iddiaları sordu, sanık bunu bilmediğini kendisine gelen talimatlara göre hareket ettiğini söyledi.

EĞİTİM MAKET ÜZERİNDEN!

"İş güvenliği eğitimleri yeterlidir" diyen Ekmekci'ye, 19 işçinin zehirlenerek öldüğünü, işçilerin maskelerinin takılmadığı, maske eğitimlerinin sadece teorik olduğuna dair tanık ifadelerini hatırlatan Ankara Barosu avukatı Emine Ak'a Ekmekci'nin yanıtı, “Maske eğitimleri maket üzerinden, maskeler açılmadan yapılmaktadır, doğru. Çünkü gerçek maskelerin maliyeti çok yüksektir. Bunun kararını verecek merci ben değilim” dedi.

"Hangi güçler var arkanda, kimi aldın arkana" diye Selçuk Ekmekci'ye tepki gösteren aileler arasından bir kadın mahkeme başkanının talimatıyla dışarı çıkarıldı.

Dava sanıkların dinlenmesiyle devam etti.

116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için 'olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca, 'olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 4'ü tutuklu, 19 kişi içinse ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi.