KCK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan, çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması durumunda Abdullah Öcalan'ın PKK'nin Nisan 2015'te yapacağı 12'nci kongresine katılacağını söyledi

'Öcalan PKK'nin 12'nci kongresine katılacak'

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan, başlangıcı 2009 yılına uzanan çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması durumunda İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, PKK'nin Nisan 2015 yılında yapılacak 12'nci kongresine katılacağını söyledi. Karayılan, hükümetin, 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'nden önce sürece dair atmaması halinde, sürecin biteceğini ve savaşa tekrar başlayacaklarını kaydetti.

Karayılan, Irak Kürdistanı'nda yayın yapan Rojnews ajansına çözüm sürecine dair açıklamalarda bulundu. Karayılan, Kobane'ye yaklaşımın kürt sorununa yaklaşımla bir olduğunu belirtirken hükümetin oyalama politikalarına izin vermeyeceklerini belirtti. ''AKP, 2015 seçimlerinin sakin geçmesini ve seçimlerden sonra tutumunu açıklamak istiyor'' diyen Karayılan, AKP'nin PKK'yi tasfiye etmeye yönelik hamlelerine kayıtsız kalmayacaklarının altını çizdi.

Hükümetin, Öcalan'ın Oslo görüşmelerinde ortaya koyduğu protokole uymayarak 2011 seçimlerinin ardından Kandil'e saldırmasını eleştiren Karayılan şunları söyledi:

''Oslo Görüşmeleri'nde Başkan Apo bir protokol hazırladı ve bunu hükümeti sunduk. Hükümet seçimlerden sonra buna cevap vereceğini söyledi. Ancak seçimlerden sonra saldırıya başladı. Aynı günlerde İran da Kandil'e saldırdı. Böyle bir oyuna fırsat vermeyeceğiz. Erdoğan ve AKP'liler şunu iyi bilmeliler ki; böyle bir riske fırsat vermeyiz. Eğer samimilerse varsa adım atmalılar. Eğer AKP bu yaklaşımı ertelerse bu savaş anlamına gelir. Seçimden sonra bize karşı savaşacağı anlamına gelir. Yeniden bizi tasfiye etmek ve savaşla sorunu çözmek istiyorlar. Diyarbakır ve Hakkari'de iki gencimiz şehit edildi. Herkes bilsin ki Kürt gençleri sahipsiz değildir. Her şehit edilen gencimizin karşılığı verilir. Buna sessiz kalmayız."

'SÜREÇ AMACINA ULAŞIRSA 2015'TE ÖCALAN KONGREYE KATILIR'
Çözüm sürecinin olumlu gitmesi halinde PKK'nin silahlı mücadeleyi bırakıp bırakmayacağını tartışacaklarını belirten Karayılan, Öcalan'ın 2015'in Nisan ayında gerçekleşecek PKK 12. Kongresi'ne katılacağını söyledi. Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nden çıkmasının taslakta olduğunun altını çizen Karayılan, AKP'nin adım atmamasının savaş anlamına geleceğini kaydetti.

Karayılan sözlerini şöyle tamamladı:

"Öcalan'ın çözüm tasarısı için hazırız. Herkes bilmelidir ki; AKP böyle devam ederse savaşa yüz çevirmiş olur. Bu da bizim istediğimiz için değil, AKP'nin istediği için olur. Öcalan çözüm tasarısında bazı şeyleri belirmiş. Hakikatleri araştırma komisyonu ve müzakere başlarsa 15 Şubat'ta bu komisyonla konuşacağını söylemiş. Öcalan 'Eğer süreç amacına ulaşırsa 15 Mart'ta Türk devletine karşı silahlı mücadeleyi durduracağız. PKK'nın büyük kongresini toplarız 15 Nisan'da Kuzey Kürdistan'daki gerille güçlerinin ne olacağını tartışırız. Ya siyasi bir güç olur veya başka bir bölgeye geçip mücadele eder. Kongrede bununla ilgili karar verilir' demiş. Şu anda gündemimizde silah bırakma yok. Bu kongre toplandığında, süreç amacına ulaşırsa Öcalan'da katılacak. Orada alınacak kararı uygularız. Bunlar tasarıda belirtilmiş."