Ödemiş: Birgi, Gölcük ve Bozdağ

Selim ŞAHAN

Varsayın ki Covid-19 salgını bir rüya… Ve bir cumartesi canınız günübirlik bir gezi yapmak istedi.

Ve canınız; patatesi, köftesiyle pidesiyle ünlü İzmir’in şirin kasabası Ödemiş’i çekti.

İzmir’in en büyük taşra ilçelerinden biridir. İlçe merkezi 85 bin olmak üzere, dış mahalleleri ile birlikte 130 bin civarında nüfusu vardır. Doğası, toprağının verimliliği ve tarihi geçmişi ile Küçükmenderes ovasının abi şehri olan bu kent; Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinin tam ortasında ve onlara yaklaşık 30-40 kilometre uzaklıktadır.

Kestane ve cevizleri ile ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip Aydın Dağları ile ekşi elma yuvası Bozdağ’ın el ayası içinde kalır.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden yerel tarihçi Behiç Galip Yavuz’un araştırmalarına göre bölge tarihi yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Güneyindeki Aydın Dağları eteklerinde kurulu Konaklı belde sınırları içinde yer alan Soğukluk Kanyonu’nda bulunan bir mağarada tespit edilen duvar resimleri, araştırmacıların ilgisini beklemektedir. Bu tarihi geçmişine bağlı olarak ilçede, üç adet gezilebilecek müze vardır. Bunlardan arkeoloji müzesi, bölgede bulunan antik kalıntılara; Kent Müzesi, yaklaşık 150 yıllık materyallere, Bedia Akartürk Müzesi de Bademyeli ünlü Türk Halk Müziği sanatçısına ait anılara ev sahipliği yapar.

EN BÜYÜK AÇIK HAVA PAZARI

Cumartesi günü Ödemiş’te Ege Bölgesi’nde en büyük açık hava pazarlarından biri kurulur.

Ödemiş’e girişte, sizi elinde martiniyle bir efe heykeli karşılayacaktır. Gezinize hemen sağdaki Kent Arşivi Müzesi’nden (ÖYKAM) başlayabilirsiniz. ÖYKAM’ın ardından tarihi Arasta sokaklarını adımlayıp açık hava pazarına doğru ilerleyebilir, iğnelik, turp otu ve ısırgan satan yerel giysiler içindeki köylü kadınların fotoğraflarını çekebilirsiniz. Öğlen oldu ve acıktınız. Yöreye ait sulu yemeklerle karnınızı doyurabileceğiniz gibi kendine has tadı olan pide ve köfte ile midenize bayram ettirebilirsiniz… Çayınızı da içtiniz. Geziye devam…

KARTAL YUVASI LÜBBEY

Osmanlı’nın son dönemlerinde zabitlerden kaçan eşkiyanın saklanmak ve biraz kendini unutturmak için çıktığı ‘kartal yuvası’ olarak adlandırılan Lübbey köyüne çıkabilirsiniz. Günümüzde 3-5 ailenin yaşadığı Lübbey, içine araç giremeyecek kadar dar sokaklarla birbirine geçitlerle bağlanan ahşap evlerin bulunduğu çok özel bir köydür.

AYDINOĞLULLARI’NIN BAŞKENTİ BİRGİ

Ardından ver elini Beylikler döneminin başkenti Birgi. Birgi, Anadolu’da özgün yapısı ile kendini koruyabilmiş az sayıdaki yerleşim yerlerinden biridir. Küçükavulcuk köyünü geçtiniz. İki kilometre sonra tarihi Birgi. Birgi’nin sağlı sollu çam ağaçları bulunan taş caddelerini gezerken, iki katlı tarihi taş evleri belki de sizi içine çekecek. İzin isteyip dizi ve filmlerin çekildiği bu asmalı avlularda şöyle bir tur atabilirsiniz.

Restorasyon çalışmaları devam eden Çakırağa Konağı ile 700 yıllık Ulu Cami sizi mutlaka büyüleyecektir. Ulu Camii önündeki tarihi meydanda bulunan ulu çınarın gölgesinde dinlenecek, sıcak bir şeyler içmek veya yemek isteyeceksiniz. Sivri çayı… Ya da köpüklü bir kahve…

GÖLCÜK YAYLASI

Ve yayla zamanı… Ver elini 1100 rakımlı Gölcük. Birgi yolundan gideceğiniz için mutlaka A Tepesi’ne uğrayacak ve eğer rehberiniz biliyorsa orada sizi şaşırtıp “Aaaa!..” dedirtecektir. Kocaman çam ağaçlarının arasında bu kadar büyük bir gölün olması sizi hem şaşırtacak hem de mutlu edecektir.

Ekşi sulu elmaları ve sarıkız olarak bilinen ‘yiyin gari’ patatesinin yanında keçiboynuzu ve kalın kalın üzüm pestilleri eminim ilginizi çekecektir. Gezerken yorulsanız da dağ havası ve göl manzarası sizi dinlendirecektir.

BOZDAĞ’IN ZİRVESİ

Durun gezimiz henüz bitmedi. Biraz daha yukarılara tırmanacak ve Osmanlı şehzadelerinin dinlenme yeri olan Bozdağ’a çıkacaksınız. Bozdağ’ın bembeyaz karı içinizi ısıtacaktır. Önce 1200 rakıma ardından 2000’lere doğru tırmanıp Bozdağ’ın Gündalan ve Çavdar yaylalarını görebilirsiniz.

Bozdağ Kayak Merkezi, çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olduğu için telesiyej ile 2000’in üstündeki zirveye çıkamayacaksınız.

Zararı yok. Eğer kar var ise Gündalan Yaylası’nda kar keyfini yaşayabileceksiniz.

Kırkoluk Çeşmesi’nde sıcak çay eşliğinde atıştırmalık alabilirsiniz.

Bir kez daha gelmek isteyeceksiniz…