Mahalle muhtarı Şakir Balcılar, “Mahallemizin doğusunu 4 yıl önce cezaevi inşa edildi. Cezaevinin atık suları da yaklaşık 5 kilometrelik çay yatağından Küçükmenderes Nehri’ne akıyor. Çözüm bulunması için çalmadığımız kapı kalmadı ama ne yazık ki sesimize kulak veren olmadı. Eğer bu işe kısa vadede çözüm bulunmazsa çareyi eylem yapmakta arayacağız” dedi

Ödemiş Cezaevi’nin atık suları Küçükmenderes nehrine akıyor

BİRGÜN İZMİR

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı en büyük taşra mahallelerinden Kaymakçı’da yurttaşlar mahallenin ve mahalleye yakın cezaevinin atık sularının açıktan Küçükmenderes nehrine aktığını belirterek, “Konuyla ilgili kısa vadede çözüm yolu gösterilmezse, çözümü eylem yapmakta arayacağız” dediler.

Yıllardan bu yana Kaymakçı, Çaylı, Ertuğrul ve Kurucuova gibi çevredeki mahallelerinin atık sularının arıtma yapılmadan Küçükmenderes nehrine akıtıldığını belirten Kaymakçı Mahallesi Muhtarı Şakir Balcılar, Kaymakçı'nın doğusuna 4 yıl önce yapılan Ödemiş T Tipi Kapalı/Açık Cezaevi'nin atık sularının da Küçükmenderes'i besleyen Eselli çayına döküldüğünü, bunun da çevre kirliliğine yol açtığını söyledi. 4 yıldan bu yana konuyla ilgili girişimler yaptıklarını ve cezaevine arıtma yapılması için girişimlerde bulunduklarını belirten Balcılar, Kaymakçı şehir atıksuyu ile cezaevi atık suyunun mahallede ciddi anlamda çevre kirliliğine yol açtığını söyledi.

"ÇAREYİ EYLEM YAPMAKTA ARAYACAĞIZ"

Mahalle muhtarı Şakir Balcılar, “Mahallemizin doğusuna 4 yıl önce cezaevi inşa edildi. Cezaevinin atık suları da yaklaşık 5 kilometrelik çay yatağından Küçükmenderes Nehri’ne akıyor. Çözüm bulunması için çalmadığımız kapı kalmadı ama ne yazık ki sesimize kulak veren olmadı. Eğer bu işe kısa vadede çözüm bulunmazsa çareyi eylem yapmakta arayacağız” dedi.

Kaymakçı Mahalle Muhtarı Şakir Balcılar, konuyu her fırsatta ve zeminde dile getirdiklerini belirterek, “Dört yıldır uğraşıyorum. Eselli Deresi’ne akıtılan Kaymakçı Cezaevi’nin atık suları, maalesef birçok yurttaşımızın evlerinin dibinden pis kokularla çevreyi kirleterek Küçük Menderes nehrine dökülmektedir. Derdimizi her yerde anlatıyoruz ama bir türlü çözüm bulunamıyor. Valiliğe, Büyükşehir’e ve ilçe belediyemize konuyla ilgili defalarca bildirimde bulunduk ama sonuç yok. Vatandaşlarımız, evlerinde pis kokudan ve sinekten oturamıyorlar. Buna acil çözüm bekliyoruz” dedi.

Kaymakçı Mahalle Muhtarı Şakir Balcılar, “Burada her taraf bezelye, salatalık, bakla tarlası. İnsanlar buraya geldikleri zaman kokudan rahatsız oluyorlar ve bu da hep kavga çıkmasına sebep oluyor. Ben de bunu dile getirmekten bıktım. Her kurum başkasının üstüne atıyor. Kaymakçı kimin mahallesi, bizim valimiz, kaymakamımız ve belediye başkanımız kim? Bu sorunu kim çözecek?” şeklinde konuştu.

Mahalle sakinleri de “Buradaki kokudan rahatsız oluyoruz, gelip geçemiyoruz. Misafirlerimiz gelemiyorlar. Çocuklarımız oynayamıyor. Kokudan ve sivrisineklerden özellikle yazın burada duramıyoruz. Televizyonlarda her gün korono virüs haberleri izliyoruz. Bize ellerimizi yıkamamızı ve pislikten uzak durmamızı tavsiye ediyorlar. Yanı başımızda pis sular akarken biz bunu nasıl başaralım? Sağlığımız tehdit altında” dediler.

Muhtar azası Özdemir Dursun da Küçük Menderes nehrinin bu pis su atığı ile kirlendiğini belirterek, “Küçük Menderes, çocukluğumuzda yaz kış tertemiz akar biz de buradan balık tutardık. Şimdi, dere yataklarının suyunu Beydağ Barajı tutuyor. Derede ise çevre mahallelerin atık suları akıyor. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

Konuyla ilgili bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Koordinatörü Hikmet Güriş de Kaymakçı ve çevresindeki mahallelerin altyapı ve atıksu sorununun çözülmesi için bir proje hazırlandığını ve muhtemelen 2020 sonu ile 2021 başında ihaleye çıkılacağını söyledi. Güriş, projelerin bakanlık onayında olduğunu söyledi.