İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda Ödemiş'te Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisi kuruldu.

Ödemiş’te entegre katı atık yönetim tesisi hizmete giriyor

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün hammadde olarak değerlendirilmesi politikası doğrultusunda evsel katı atıklar ekonomiye kazandırılıyor. Harmandalı'da depolanan atıklardan elektrik enerjisi üreten Büyükşehir, kentin kuzeyindeki Bakırçay ile güneyindeki Küçük Menderes havzalarına hizmet edecek iki tesisi daha hizmete almaya hazırlanıyor.

Ödemiş ve Bergama'da kurularak deneme üretimine başlanan entegre katı atık yönetim tesislerine gelen evsel katı atıklar ayrıştırılarak organik atıklardan gübre elde edilecek, metan gazı ise elektrik enerjisine dönüşecek.

350 milyon liralık yatırımla kurulan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ni yakında hizmete alacaklarını duyuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Atığı bir kaynak olarak görmemiz gerekiyor. Çöp bir kaynaktır ve bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Türkiye'nin en modern atık yönetim tesislerini hizmete alıyoruz. Çöpten elektrik ve gübre üretiyoruz. Ödemiş'in ardından Bergama tesisimizi de hizmete alacağız. İzmir’de çöpün toplanmasından bertarafına kadar uzanan yeni bir döngüsel anlayışı yaratmaya başladık. Tertemiz ve doğayla uyumlu bir İzmir için çalışıyoruz” dedi.

odemis-te-entegre-kati-atik-yonetim-tesisi-hizmete-giriyor-876828-1.

HEDEFİMİZ BÖLGESEL TESİSLERİ HAYATA GEÇİRMEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Fatma Mesutgil, Çevre Bakanlığı'na sundukları entegre atık yönetim planı çerçevesinde İzmir ili içerisinde oluşan evsel nitelikli katı atıkların yönetiminde bölgesel tesisler kurarak, bölgelerde bu tesisleri genişleterek çöpün yönetimini hedeflediklerini söyledi. Tüm atığın hammadeye, enerjiye ve gübreye dönüştürülmesi şeklinde dizayn edilen Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi olduğunu söyleyen Mesutgil, "Tesisimizde organik atıkları 20 gün süreyle tamamen kapalı bir ortamda anaerobik fermantasyona tabi tutuyoruz. Kokunun çıkması olasılığı bile söz konusu değil. Çürütülmüş olarak çıkan atıkların enerjisinden yararlanılacak, katı ve sıvı gübre olarak tarıma ve ülke ekonomisine fayda sağlayacağız. Atık ısısından seralar da faydalanabilecek. Tesisin kurulmasında gösterdikleri destekten ötürü yöre halkına ve Ödemiş Belediye Başkanımız Mehmet Eriş'e teşekkür ediyoruz" dedi.

116 BİN HANENİN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK

Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerindeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretecek Ödemiş (Güney- 1) Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin ilk kademesi hizmete girdi ve tesiste ayrıştırılan katı atıklardan saatte 3,2 MW elektrik üretilmeye başlandı. Tesis günlük bin 600 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Saatte 20 MW elektrik üretecek tesis, yıllık 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik enerjisi üretecek. Tesiste ayrıca günde 100 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

TESİS SAYISI ÜÇE ÇIKTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi entegre katı atık yönetim sistemi çalışmaları kapsamında Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde 2019 yılı Kasım ayından bu yana depolanan atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladı.

Burada kurulan Biyogaz Tesisi ile birlikte yılda yaklaşık 100 milyon metreküp metan gazını bertaraf edilmesi ve 200 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilmesi sağlandı. Bu miktar 140 bin hanenin enerji kullanımına tekabül ediyor.

Depolama sahasını kent ormanına dönüştürme çalışmaları kapsamında 60 dönüm alan rehabilite edilerek, ağaçlandırdı. Kentin kuzeyinde yer alan Bakırçay havzasında kurulan ve deneme üretimine başlanan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile hem havzanın katı atık sorunu çözülüyor hem de atıklardan elektrik ve gübre üretiliyor.

Tesiste günde 800 ton atık işlenecek. Deneme üretiminin başladığı bu tesiste kısa bir süre sonra tam kapasite hizmet vermeye başlayacak.