Patates üretiminin önemli bölgelerinden İzmir’in Ödemiş ilçesinde patates hasadı başladı. Koronavirüs salgını patates üreticisini de tedirgin ediyor

Ödemiş’te patates hasadı başladı

AYCAN KARADAĞ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Nisan’da fiyatı en çok artan ilk 10 üründen 9’u tarım ürünü. En yüksek fiyat artışı yüzde 46.18 ile sarımsakta olurken, kuru soğanda ise artış yüzde 37.50 oldu. Patateste yüzde 31.02, kivide yüzde 30.45, portakalda yüzde 26.66, havuçta yüzde 20.16, elmada 17.91, limonda yüzde 16.86 ve yumurtada 14.96 oranında fiyat artışı gerçekleşti.

Patates üretiminin önemli bölgelerinden İzmir’in Ödemiş ilçesinde patates hasadı başladı. Koronavirüs salgını patates üreticisini de tedirgin ediyor. Patates fiyatlarının ‘toprakaltı' diye tabir edilen çuvalsız olarak tarlada 2 liranın üstünde olduğunu belirten üreticiler, koronavirüs salgını sebebiyle geleceği göremediklerini ve endişeli olduklarını da ifade ediyorlar.

"PATATESTE MİLDİYÖ HASTALIĞI EN BÜYÜK TEHLİKEDİR"

Patates üreticiliği ve tohum bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Özkan Akgün üreticinin ürünü yakın takibe alması ve ilaçlamayı ihmal etmemesi gerektiğini belirterek, “Bu yıl Adana ve Datça'da da sökümler gecikti. Ödemiş'te Mayıs başı itibarı ile tek tük de olsa sökümler başladı. Adana ve Ödemiş patatesinin aynı anda piyasaya girmesi söz konusu. Ödemiş'teki sökümler genellikle Ocak ayı ortasında elyaf altına dikilen patateslerdir. Normal şartlarda dekar başına 2-3 tonluk bir verim bekliyoruz. 20 Mayıs'tan sonra sökümler hızlanır. Haziran ayında da sona erer. Patateste mildiyö hastalığı en büyük tehlikedir. Yağış, sıcaklık ve nem oranlarının izlenmesi gerekir. Mantar hatalığı olan mildiyö yüzde 50-100'e kadar verimde düşüklüğe neden olur. Yumru kalitesi düşer. İlaçlama yapılmazsa hastalık tarlada bir sonraki yıla kalabilir. İlaçlama ve yakın takip önemlidir. Salgın süreci var. Bundan dolayı da endişeliyiz.” diye konuştu.

"MAHSUL ELİMİZDE KALIR MI DİYE DÜŞÜNÜYORUZ"

Patates üreticisi İsmail Hallıoğlu ise, “Biz üreticiler olarak şu an tarlalarımıza gidebiliyoruz. Bir sıkıntı ile şu ana kadar karşılaşmadık. Umarım ilerleyen günlerde de karşılaşmayız. Pazarlama da bir sıkıntı olacağını düşünüyoruz. Salgın sürecinde önümüzü göremiyoruz. İç ve dış pazar nasıl gelecek bilemiyoruz. Mahsul elimizde kalır mı diye düşünüyoruz. Bu anlamda bir şeyler yapılması lazım. Bu sene zaten girdi maliyetleri çok yüksekti. Ne olacak bilmiyorum. İşçiyi bu süreçte getirme olayı var. Aş işçi çalışmak durumunda kalacak. O da bizim için bir sorun. Tedbir alınmazsa patates elimizde kalır ” şeklinde konuştu.

İŞÇİ YA ÖDEMİŞ BÖLGESİNDEN YA DA ÇEVRE İLÇELERDEN GELİYOR

Patates üreticisi Talat Ünsal da, “Hasat dönemi yeni başladı. 10 gün sonra daha net olur. Tabii şu an aslında herkes gibi geleceği göremiyoruz. Endişeliyiz. Hasat dönemimiz olduğu için de daha da endişemiz artıyor. Ne olacak, satacak mıyız satamayacak mıyız bilemiyoruz. Bu yüzden önlemler alınmalı. Bu sene iyi mahsul verecek gibi. Elimizde patates kalmasın. İşçi ya Ödemiş bölgesinden ya da çevre ilçelerden geliyor. Çok sorun olmayacak gibi ama az çalıştıracağız bu dönem. Bu biraz sorun yaratıyor. Bunun için de üreticiye destek olunmalı” dedi.