Genel Başkan Uras'ın bağımsız milletvekili ada

Seçimlere ülke çapında parti adı ve logosu ile girmek konusunda daha önce Parti Meclisi kararı almış olan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), iki hafta süren 'bağımsız' tartışmasını önceki gece sonlandırdı. Aydınlardan ve sol çevrelerden gelen talepler üzerine, İstanbul'dan bağımsız aday olma eğilimi gösteren Ufuk Uras, parti MYK'sından aldığı onayla bu konuda girişimlere başlamıştı. Parti örgütünden gelen itirazlar üzerine, önceki gün Ankara'da olağanüstü PM toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan uzun tartışmaların ardından, parti başkanlarının 'bağımsız' aday olmasına sıcak bakmayan Parti Meclisi üyeleri, yazılı bir önerge vererek MYK kararının geri çekilmesini ve Uras'ın parti adı altında seçime girmesini istedi. Yapılan müzakerelerde, önceki PM kararının arkasında durulduğu, ancak son günlerdeki gelişmelerin ışığında Uras'ın konumuyla ilgili esneklik yapılabileceği yönünde görüşler ortaya çıktı. Ancak önerge sahiplerinin bu ara formüllere de sıcak bakmaması üzerine, Uras'ın bağımsız adaylığını önleyici nitelikteki önerge oylandı. Önergenin, 60 kişilik Parti Meclisi'nde 16'ya karşı 35 oyla kabul edilmesi üzerine Ufuk Uras toplantıyı ter-ketti.

KARAR YENİ DURUMA UYARLANDI
Seçimler öncesi bir parti içi kriz yaşamama-yı gündemine alarak toplantıya devam eden ÖDP Parti Meclisi, gece geç saatlere kadar süren toplantının ardından krizi aşmayı başardı. Olağanüstü toplantısına devam eden Parti Meclisi, gelinen noktada durumu yeniden değerlendirerek, yeni bir karar oluşturdu. Buna göre; İstanbul 1. Bölgede Ufuk Uras, 2. Bölgede ise Baskın Oran desteklenecek ve bu bölgelerde ÖDP olarak seçim çalışması yapılmayacak. İstanbul 3. Bölgede herhangi bir aday üzerinde müzakere yapmayan PM, bu konudaki gelişmeleri ÖDP İstanbul İl Örgütü ile istişare ederek karar verecek. Ayrıca Ankara 1. Bölgeden bağımsız adaylığı konuşulan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi İkinci Başkanı Metin Bakkala ile, İzmir 1. Bölgeden bağımsız adaylığı konuşulan Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel'in desteklenmesi konusunda da, ilgili il örgütleri ile birlikte karar oluşturulacak.

BELGELER YİNE DE VERİLECEK
Milletvekili adaylıkları için Yüksek Seçim Kurulu'na verilmesi gereken belgeler için 4 Haziran günü teslim edilmek zorunda. ÖDP, İstanbul 3. Bölge ile Ankara ve İzmir'in 1. Bölgeleri için, daha önce belirlendiği üzere kendi aday listesini pazartesi günü YSK'ya teslim edecek. Her üç bölge için, il örgütleri ile yapılacak istişarenin ardından, bağımsız aday destekleme eğilimi saptanırsa, YSK'ya verilmiş olan adaylık belgeleri geriye çekilebilecek.