ÖDP’den ABD Başkanı Trump’ın mektubuna sert tepki

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazdığı mektubu sert biçimde eleştirdi. ÖDP’den yapılan açıklamada, “ABD Başkanı D. Trump’ın, T.Erdoğan’a yazdığı mektup her şeyden önce ülkemizin onuruna, halkımıza karşı büyük bir küstahlıktır” denirken, “Türkiye'yi, aciz ve çaresiz duruma getiren, bu tür tehditlere muhatap eden iktidar, ülkemizi bu haydutluğun pençesi altına sokmuştur” İfadeleri kullanıldı.

ÖDP’nin, ‘İyi Bakın’ başlıklı açıklamasının tamamı şöyle:

ABD Başkanı D. Trump’ın, T.Erdoğan’a yazdığı mektup her şeyden önce ülkemizin onuruna, halkımıza karşı büyük bir küstahlıktır. Bu mektuba karşı ülkeyi yönetenlerden durumun ciddiyetine uygun bir açıklama gelmemesi ise nasıl bir acizlik içerisinde olduklarını ortaya koyuyor.

Trump’ın mektubu, ABD emperyalizminin karakterine uygun olarak haydutça ve küstahtır. Ülkeleri bombalarıyla ya da emperyalist bağımlılık politikalarıyla yıkma tehditlerinde bulunan ABD, Ortadoğu'da on yıllara yayılmış kanlı kaosun da baş sorumlusudur. Aynı ABD şimdi de yıkıp geçtiği Suriye'de, kirli savaş tezgâhı ile halkları birbirine kırdırmayı sürdürmektedir.

Ülkemizin böyle bir küstahlığın muhatabı haline gelmiş olması ise üzerine ayrıca düşünülmesi gereken bir konudur.

AKP, yıllardır karşı çıktığımız neoliberal ekonomik sömürü politikalarıyla ülkemizin emperyalizme bağımlılığını derinleştirmiştir. Trump’a, “ekonominiz yıkarım” tehdidi yapabilme gücünü veren de bu bağımlılıktan başka bir şey değildir. İktidarın Suriye’de izlediği yanlış politikalar ülkemizi bu çaresizliğin içine sürüklemiştir.

Trump'la dost olmakla övünenler, telefon görüşmelerini ‘başarı’ diye sunanlar, iki dakikalık görüşmeler için kırk takla atanlar şimdi ne söyleyecekler? Türkiye'yi, aciz ve çaresiz duruma getiren, bu tür tehditlere muhatap eden iktidar, ülkemizi bu haydutluğun pençesi altına sokmuştur.

İktidarın iki yüzlü ABD politikası ile Türkiye’yi düşürdüğü bu durum kabul edilemez. ABD'nin kirli tezgahında şekillenmiş, bölgemizdeki etnik ve mezhepsel çatışmaları körükleyen bir savaşın ateşini harlayarak emperyalizme karşı durulamaz.

Bir kez daha vurguluyoruz: Suriye'de çözüm dış müdahalede ve askeri operasyonda değildir. Çözüm, Suriye’nin birliğini temel alan, tüm Suriyelilerinin ortak kararı olacak demokrasi, özgürlük ve bağımsızlık ekseni içerisindedir.

Görünen köy kılavuz istemez. Katil ABD için kendi çıkarından başka hiçbir şeyin önemi yoktur. Demokrasinin, özgürlüklerin, kardeşliğin, bir halkın ya da ülkenin insanca ve barış içinde yaşamının ABD hamiliğinde gerçekleşebileceği düşünülemez. Onur duyulacak olan şey; emperyalistler ile gizli/açık müttefiklik yapmak değil, Altıncı Filo’yu denize döken bir tarihin parçası olmaktır.

Ülkemizin bağımsızlığı için İncirlik üssü kapatılmalı, NATO'dan çıkılmalı, ABD ile açık ve gizli tüm bağımlılık anlaşmaları iptal edilmelidir. Bu kan ve kir dolu politikalardan kurtulmak, ABD emperyalizmini ülkemizden ve bölgemizden kovmak için hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.