ÖDP Trabzon İl Örgütü: Bu krizde böyle yaşanmaz

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Trabzon İl Örgütü, asgari ücretlerin yaşanabilir hale getirilmesi için basın açıklaması düzenledi.

ÖDP İl Başkanı Bilal Akcelep’in okuduğu basın açıklamasında ülkenin bir ekonomik krizden geçtiği ve bu krizin en çok emeğiyle geçinenlerin hayatlarını vurduğunun altı çizildi

"Asgari ücret insanca yaşanabilecek ücret olsun"

Akcelep, “Krizin sorumlusu iktidar bir avuç sömürücünün, şirketlerin-patronların yanında saf tutuyor! Kendi lükslerinden hiçbir şey eksik etmeyip, maaşlarına zam üstüne zam yaparken emekçilere kemer sıkma dayatılıyor” diyerek yeni vergi ve zamlarla emekçiden alınıp patronların kurtarılmaya çalışıldığını, işçilerin işten atıldığını ve faturaların her geçen gün katlanarak arttığını ifade etti.

"Asgari ücret net 2 bin 800 tl olmalı"

Hayat pahalılığı ve enflasyonun emekçinin cebindeki üç kuruşu da aldığını, gıda fiyatlarının ikiye katlandığı ve böyle bir dönemde asgari ücretin belirlenirken krizin yarattığı sonuçların dikkate alınması ve ayrıca işçileri krizden koruyacak özel tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Akcelep, “Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir ücret olmalıdır! Asgari ücret artışları hesaplanırken TÜFE endeksi değil, gıda fiyatlarının daha fazla ağırlığı bulunan yoksulların tüketim sepeti temel alınmalıdır. İşçilerin emekleri ile sağlanan refahtan işçilere pay verilmelidir. Asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Yılsonuna özgü ÖTV-KDV indirimleriyle yılsonu enflasyonu düşük çıkarılarak çalışanların ve emeklilerinin maaş artışlarını manipüle etmekten vazgeçilmelidir” dedi ve “DİSK’in önerdiği 2800 TL net asgari ücret talebi kabul edilmelidir” diyerek konuşmasına devam etti.

Akcelep açıklamanın sonunda “Tespit komisyonundaki anti-demokratik yapı değiştirilsin ve diğer işçi konfederasyonlarının da komisyona dâhil edilmesi sağlansın” ifadelerini kullanarak, Özgürlük ve Dayanışma Partisi olarak bu talepler doğrultusunda halkla birlikte mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.