Yunanistan'ın Synaspis

Yunanistan'ın Synaspismos Partisi ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) temsilcileri, Türkiye ve Yunanistan'ın karşılıklı olarak silahlanmayı azaltmalarına yönelik ortak etkinlikler çerçevesinde, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bir araya geldi. İki partinin temsilcileri, "Barış Buluşması" adı altında gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye ve Yunanistan'da silahlara harcanan paraların iki ülke arasında dostluk ve eğitim konularında harcanması çağrısında bulundu.

ÖDP Genel Başkanvekili Kemal Ulusaler, Ayvalık Belediyesi Düğün Salonu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Yunanistan halkları için tek yolun barış olduğunu söyledi. "Türkiye ile Yunanistan'ın arasındaki sorunların, ancak barış ve diyalog yoluyla ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ulusaler, şunları kaydetti: "Yunanistan ve Türkiye arasında karşılıklı bir silah indirimi ve askeri bütçelerde kısıtlama talebimizin gerçek barış, karşılıklı güven ve iyi bir komşuluk ilişkileri için önemli bir adım olduğunu biliyor ve bu çağrıya destek istiyoruz. Bu çağrının kabul görmesi halinde iki ülkede sosyal ekonomik ve ekolojik gelişmeler için devasa kaynaklar ortaya çıkacaktır."

Snaspismos Genel Başkanı Alekos Alavanos da bu buluşmanın tarihi bir buluşma olduğuna inandığını bildirdi.

Toplantının, Yunanistan ve Türkiye'den iki partinin ortak olarak düzenlediği, sonucunda da ortak bir deklarasyonun ortaya çıkacağı ilk etkinlik olduğunu kaydeden Alavanos, sosyal forum sürecinde, ÖDP ile emperyalizme karşı verilen mücadele içinde buluştuklarını, ancak ilk kez böyle ortak bir etkinlik düzenlediklerini dile getirdi.

Alavanos, şöyle konuştu: "Biz buraya yeni kuşaklar için daha iyi ve daha nitelikli okullar istediğimiz için geldik. Bütün Yunanistan'da bebekler için bakım ünitesi kurulmasını, işçiler için, köylüler için daha iyi emeklilik koşulları istiyoruz. Bunları söylüyorum; çünkü tıpkı Türkiye gibi Yunanistan da gayrisafi milli hasılasının önemli bir bölümünü askeri harcamalarına ayırıyor. İki ülkede siyasi rejimin desteklediği, arkasında durduğu bir tercih var. Bu tercihten kazançlı çıkan yalnızca silah tüccarları ve George Bush'un politikalarıdır." İzmir Dikili Belediye Başkanı ve Ege'de Birlikte Varolma Derneği Üyesi Osman Güven ise ülkelerin savaşmasının çok kolay, ancak barışın çok uzun soluklu bir yol olduğunu kaydetti. Birgün