ODTÜ’de işçiler greve çıktı, yemek ve ulaşım hizmetleri tamamen durdu. Tez Koop-İş üyesi işçiler: Sadaka değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz

ODTÜ’de hayat durdu

BURCU CANSU - burcucansu@birgun.net

ODTÜ’de Tez Koop-İş Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, 277 işçi dün greve çıktı. Genel-İş Sendikası’na üye taşeron işçileri ile KESK üyesi emekçilerin de greve destek vermesiyle birlikte ODTÜ’de hayat adeta durdu. Yerleşkede yemek çıkmadı, ulaşım sağlanamadı. Yemeğin olmaması nedeniyle birçok etkinlik de iptal edildi.

Rektörlük binası önünde toplanan işçiler, davullar eşliğinde “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” sloganları attı. Grevin resmen başladığını açıklayan Tez Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu, “ODTÜ işçisi sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor” dedi.

'ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK'

ODTÜ’de işçilerin ortalama kıdeminin 16 yıl olduğunu belirten Gürsu, Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan toplusözleşme protokolü gereği yapılacak iyileştirmelerle birlikte, bu işçilerin ücretinin ortalama net 1562 liradan 1656 liraya çıkacağını kaydetti. Bu ücretin birçok üniversite çalışanının ücretinden çok aşağıda olduğunu vurgulayan Gürsu, bu nedenle aylık brüt 120-150 lira arası zam istediklerini, ancak Kamu-İş’in 30 lira zam önerdiğini belirtti.

BirGün’e konuşan Tez Koop-İş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın ise ODTÜ Rektörü ile görüştüklerini belirterek, “İşveren sendikası zam talebimizi kabul etmiyor ama ODTÜ Rektörü ortak noktada buluşulması için işveren sendikasının önerdiği ücretin üzerine çıkılmasını istiyor. Ama işveren sendikası bunu kabul etmiyor. Kendi üyesinin söylediğini yapmayan bir sendika var” dedi. Grevle birlikte ODTÜ’de ulaşım ve yemek hizmetlerinin durduğu bilgisini veren Barın, “Ücretsiz yemek yiyen, gelir düzeyleri düşük olan burslu öğrenciler için kumanya çıkarıyoruz. Bunun dışında yemek verilmiyor. ODTÜ içerisindeki ulaşım ve kampus dışına verilen servis hizmetleri de durdu” diye konuştu.