Dilek Yeğin ODTÜ’de 49 yıllığına bedelsiz olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’ne verilen ve eleştirilerin odağında yer alan arsada inşaat başladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan iktidarın projeyi, “ODTÜ’nün geleneğini yok etmek için kullanacağını” ifade etti. Candan, yurt inşaatını, “Truva atı” olarak niteledi. Yurt inşaatının başlamasının ardından bir açıklama yapan Mimarlar Odası […]

ODTÜ’de tartışma yaratan KYK Yurdu inşaatı başladı
Dilek Yeğin

ODTÜ’de 49 yıllığına bedelsiz olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’ne verilen ve eleştirilerin odağında yer alan arsada inşaat başladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan iktidarın projeyi, “ODTÜ’nün geleneğini yok etmek için kullanacağını” ifade etti. Candan, yurt inşaatını, “Truva atı” olarak niteledi.

Yurt inşaatının başlamasının ardından bir açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ’nün ideolojik olarak parçalanmasına ve ağaç katliamına izin vermeyeceklerini belirtti. Candan, ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı davalarının devam ettiğini hatırlatarak şu ifadelere yer verdi: “Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin boykotunun ardından KYK yurdunun inşaatı başladı. ODTÜ’nün ekolojik ve yönetim bütünlüğünü bozacak, bağrına saplanacak bu hançeri reddediyoruz. Her türlü hukuksal süreç dâhil olarak ODTÜ’nün geleneğini sahipleniyoruz. Rektör Verşan Kök’ün KYK’ye açtığı yol ODTÜ’nün yolu değildir. Bu yurt iktidarın ODTÜ geleneğini yok edecek Truva atının mekânsallığıdır.”

Ne olmuştu?

ODTÜ Rektörlüğü ve Kredi ve Yurtlar Genel Kurumu Müdürlüğü arasında 21 Mayıs 2018’de imzalanan protokole göre kampüsteki yaklaşık 40 dönümlük arazi bedelsiz olarak öğrenci yurdu yapımı için tahsis edildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin mahkeme kararıyla ulaştığı protokolün ardından üniversite mensupları projeye itiraz etti. 

ODTÜ Rektörü Verşan Kök ise söz konusu arazide iddia edildiği gibi binlerce değil yaklaşık 300 civarında “kesilmek için yetiştirilen kavak” bulunduğunu söyledi ve üniversitenin yeni bir yurda ihtiyacı olduğunu öne sürdü. Arazinin üniversitenin herhangi bir hak iddia edemeyeceği şekilde devredilmesine yönelik itirazlara da, “Yurtta sadece ODTÜ öğrencileri kalacak” yanıtını verdi. Bu yanıt, akademisyenler ve öğrenciler tarafından yeterli bulunmadı.

ODTÜ bileşenlerinin bu hafta rektörlük uygulamalarına karşı yaptığı boykotun talep listesinde, “yurt projesinin iptali” de yer aldı.