ODTÜ, emekçiye bedel ödetemez
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde işten çıkarmalara tepki gösterildi. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde hizmet ve idari personeli 33 kişinin işten çıkarılmasına karşı tepkiler sürüyor. Yılbaşından hemen önce 20 taşeron temizlik ve güvenlik işçisinin işten çıkarılmasının ardından 13 idari personelin daha işine son verildi.

SENDİKA DÜŞMANI TAVIRLARINI BİLİYORUZ

KAMPÜS SEN, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda işten çıkarmalara ilişkin dün yaptığı açıklamada, “Üniversite yönetiminin sendika düşmanı tavırları yıllardır biliniyor. Geçen cuma günü itibarıyla ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ün açıkladığı, üniversitemizi mali ve eğitim krizine sürükleyecek planın ikinci aşaması Mehmet Zeyrek’in ve Cumali Sabah’ın denetiminde üniversite genel sekreteri Murat Sönmez tarafından uygulamaya konuldu” denildi. İşten çıkarılanların bir kısmının kuruluşundan beri kampüste çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, “Üyelerimizin hedef alınmasına alışkınız. Ancak bu son adımla yönetim sadece sendika üyelerine değil, çalışanı ve öğrencisi ile kampüsün bütün bileşenlerine bedel ödeteceğini açıkça gösterdi. Bedel ödemeyi reddediyoruz. Çalışanlara ve emeğe düşman yönetimin bize karşı attığı bu adımlara karşı her tür yasal mücadele yöntemini kullanma hakkını saklı tuttuğumuzu bildiririz. İşten çıkarılanların bir an önce işe iadesini ve bundan sonra hiç kimsenin işten çıkarılmamasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BirGün’e konuşan KAMPÜS SEN Genel Baskını Kerem Cantekin ise şunları dile getirdi: “Üniversite hakkında fikir sahibi olan bizlerin fikirleri dinlenmeden karar alındı. Şimdi bedeli bize ödetmeye çalışıyorlar. Üniversiteye devletin destek vereyi kestiği söylendi. Biz bir devlet kurumuyuz. Rektör, kazanılan para ile kurumun kendini döndürmesi gerektiğini söyledi. Maaş zammı olmayacağını, para getirilmeyen bölümlerin kapatılacağını ve malzeme alınmayacağını da ekledi. Şu an üç bölüm kapatıldı. İşten çıkarmaların devam edeceği bildirildi. Biz bedel ödeyen çalışanlar olarak yönetim ile birçok kez görüşmeyi denedik. Taleplerimiz reddedildi. Yönetimin beceriksizliğinin bedelini emekçinin ödemesini reddediyoruz.”