ODTÜ Rektörlüğü'nün TGB'nin düzenlediği 2. Savunma Sanayii Zirvesi’ni protesto eden yaklaşık 20 öğrenciye disiplin soruşturması açması ve öğrenci topluluklarının etkinliklerini askıya almasına tepki gösteren ODTÜ öğrencileri duruma tepki göstermek için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. TGB'nin provokatif eylemlerine karşı sessiz kalan Rektörlüğün öğrenci topluluklarını hedef gösterdiğini kaydeden ODTÜ'lü öğrenciler "ODTÜ kampüsü yıllardır süregelen kültürü her zaman olduğu gibi faşistlerle ve atanmışlarla mücadelesine devam edecek" dedi.

ODTÜ’lü öğrenciler: Faşistlerle ve atanmışlarla mücadeleye devam edeceğiz

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) ile yakınlığı bilinen Savunma Sanayi Topluluğu aracılığıyla organize edilen Savunma Sanayi Zirvesi adı altında düzenlemek istediği etkinlik ve etkinliğe ilişkin protestoların ardından öğrenci topluluklarının etkinliklerini askıya alınmasına ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

ODTÜ’li öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, birçok kez provokatif eylemlerde bulunan TGB’nin etkinlikleri engellenmesine rağmen kampüse onlarca insanı sokup Rektörlüğe yürüdüğüne dikkat çekildi.

TGB’nin devam eden provokasyonlarına rağmen Rektörlüğün dışarıdan yerleştirilmeye çalışılan bu kadroların girişine engel olmak yerine ODTÜ öğrencilerinin topluluklarının kampüste etkinlik yapmasını engellemek istediği kaydedilen açıklamada, Rektörlüğün ODTÜ bileşenlerini ayrıştırmaya ve hedef göstermeye çalışarak ODTÜ öğrencilerinin iradesini hiçe saydığı belirtildi.

“Kampüsümüzde ne TGB’ye ne de üzerimizde kristalleşen bu baskılara ve yasaklara izin vereceğiz” denilen açıklamada, “ODTÜ kampüsü yıllardır süregelen kültürü her zaman olduğu gibi faşistlerle ve atanmışlarla mücadelesine devam edecek” denildi.

ODTÜ öğrencileri tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Okulda birçok kez provokatif; hocaları ve öğrencileri tehdit eden eylemliliklerde bulunan, okula polis eşliğinde girerek öğrencilere müdahalede bulunduran TGB, etkinliklerinin engellenmesine karşı ODTÜ kampüsüne onlarca insanı sokmuş ve rektörlüğe yürüyüş gerçekleştirmiştir Geçtiğimiz dönemlerde yemekhane ve İİBF A binası önünde provokatif eylemlerde bulunan TGB, geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Topluluğu’nun etkinliği olarak “2. Savunma Sanayi Zirvesi” adı altında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde (KKM) düzenlemeye çalıştı. Polisle beraber okula giren TGB, öğrencilerle karşı karşıya geldiğinde polisin barikatları faşist çetelere değil kampüs öğrencilerine döndü. Doğu Perinçek’in başkanı olduğu Vatan Partisi'nin gençlik kolu olan TGB iktidara yakınlıkları ile bilinen gerici/cihatçı örgütlerle aynı masaya oturan, Taliban ve Molla rejimlerini destekleyen, cinsiyetçi ve fobik söylemlerini her fırsatta yineleyen oluşumdur.

TGB’nin maşası olan Savunma Sanayi Topluluğu’nun etkinliğinin engellenmesinin ardından yine Verşan Kök buyruğuyla, dışarıdan yerleştirilmeye çalışılan bu kadroların girişine engel olmak yerine ODTÜ öğrencilerinin topluluklarının kampüste etkinlik yapılması engellendi. Rektörlük’ten gelen mailde KKM’de gerçekleşecek etkinliklerin ‘güvenlik’ gerekçesiyle belirsiz bir tarihe ertelendiği duyuruldu. Halihazırda birçok uygulamayla öğrencilerin KKM’yi kullanmasını kısıtlayan rektörlük, resmi bir açıklama ile bu hakkımızı elimizden aldığını ilan etmiştir. Aynı mailde ‘bazı resmi olmayan grup ve topluluklar’ ifadesiyle, ODTÜ bileşenlerini ayrıştırmaya ve hedef göstermeye çalışarak ODTÜ öğrencilerinin iradesini hiçe saymıştır.

odtu-lu-ogrenciler-fasistlerle-ve-atanmislarla-mucadeleye-devam-edecegiz-1113349-1.

"REKTÖRLÜK DEMOKRATİK YAPILARI HEDEF GÖSTERDİ"

Rektörlük yaptığı açıklamalarla ‘terör örgütüne mensup öğrenci grupları ve onlarla iş birliği içerisinde olan kurum, oda ve dernekler" diyerek daha önce de pek çok kez yaptığı gibi ODTÜ öğrencilerini, topluluklarını, ODTÜ’ye yönelik tüm saldırılarda yanımızda olmuş meslek odaları, mezun dernekleri gibi demokratik yapıları açıkça hedef göstermiş, terörist ilan etmiştir. Savunma Sanayi Topluluğu gibi Verşan Kök’ten onaylı olan TGB oluşumları ODTÜ öğrenci ve bileşenlerinin gözünde bir meşruiyete sahip değildir. TGB’nin maşası olan bu topluluklara rektörlük tarafından alan açılması bizler için kabul edilemez.

KKM gibi kampüsteki alanlar toplulukların etkinliklerini gerçekleştirebileceği yerlerken rektörlük; bürokratik ve ekonomik olarak birçok zorluk çıkararak bu hakkımızı elimizden almaktadır. Yaşanan gelişmelerle birlikte ise Robot Topluluğu ve Müzik Toplulukları’nın etkinliklerini iptal etmiş, Kültür İşleri’nden gelen mail ile 6 Ocak’tan itibaren yapılacak tüm etkinlikleri askıya almıştır. ODTÜ Oyuncuları’nın ve Müzikal Topluluğu’nun Kültür İşleri Müdürlüğü’nden daha önceden onaylanmış rutin çalışması engellenmeye çalışılmıştır.

"ODTÜ TOPLULUKLARININ ETKİNLİĞİNE ENGEL OLUNMASI KABUL EDİLEMEZ"

Rektörlük, bizlerin yan yana gelerek birlikte üretim gerçekleştirdiğimiz topluluklarımıza uzun bir süredir çeşitli biçimlerde saldırmaktaydı. Toplulukların etkinlik dilekçelerinin tesliminin 5 günden 10 güne çıkarılması, etkinliklerin içeriklerinin sansürlenmesi, amfi kullanımı için para istenmesi, yeterli bütçenin verilmemesi bizlerin topluluklarımızda üretim yapabilmemizin önünü tıkamış, topluluklarımızı kapatmış, bugün ise toplulukların tüm etkinliklerini doğrudan iptal ettiren bir noktaya getirmiştir. Verşan Kök, siyasi çıkarları için TGB’nin paravan topluluklarına etkinlik için özel alanlar tahsis ederken bulduğu ilk fırsatta irademizi yok sayıp ODTÜ topluluklarının etkinliğine açıkça engel olması ve hatta iptal etmesi kabul edilemez.

Güvenlik bahanelerinin arkasına saklanan Rektörlük; kadın ve LGBTİ+ düşmanı, faşist bir oluşum olan TGB ve onun oluşumlarına alan açarak güvenlik probleminin kendisini yaratmıştır. Kampüsümüzde ne TGB’ye ne de üzerimizde kristalleşen bu baskılara ve yasaklara izin vereceğiz. ODTÜ kampüsü yıllardır süregelen kültürü her zaman olduğu gibi faşistlerle ve atanmışlarla mücadelesine devam edecek. ODTÜ hiçbir faşist çeteye, atanmış rektöre değil biz ODTÜ öğrencilerine aittir. Verşan Kök’ün övünç kaynağı olarak gösterdiği 6,5 yılda ise her gün duyduğu ses “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz!” oldu, olmaya da devam edecek.

Rektörlüğün; birçok ODTÜ Öğrencisi olarak büyük çabalarla ortaya koyduğumuz etkinlikleri böylesine bahanelerle engellemesine, topluluklarımızı kapatmasına, ODTÜ bileşenlerini ve öğrencilerini marjinalleştiren ve ayrıştıran bu saldırılarına, öğrencilere açılan soruşturmalara, emeğimizin hiç edilmesine karşı birleşmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz."