Maratona hazırlanan ODTÜ’lüler: Yardımseverlik koşusunu sadece bir maddi destek toplama süreci olarak görmüyoruz. Önemli olan hep birlikte gülerek her adımımızı desteğe çevirebilmek

ODTÜ'lüler burs için koşacak: Hep birlikte gülerek attığımız her adımı desteğe çevireceğiz

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Merkezi Ankara’da bulunan ODTÜ Mezunları Derneği bu yıl ODTÜ öğrencilerine burs kaynağı yaratmak amacıyla 12 Kasım’da düzenlenecek İstanbul Maratonu’na ilk kez katılacak. ODTÜ öğrencilerinin yararlanabileceği toplam burs fonunu arttırmak için çalışmalarını sürdüren ODTÜ Mezunları Derneği Maraton Çalışma Gurubu'ndan Ahmet Erdoğan burs ve yardımseverlik koşusu hazırlıklarını BirGün’e anlattı.

»Son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşan “yardımseverlik koşusu” nedir?
Yardımseverlik koşusu, bireylerin gönüllü olarak koşu, bisiklet, yüzme gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla sivil toplum kuruluşları için farkındalık sağlamak ve bu STK’ler için kendi çevrelerinden bağış şeklinde destek talep ederek kaynak yaratması şeklinde özetlenebilir. Örneklemek gerekirse, bir kişi sosyal medya ve diğer yolları kullanarak çevresine bir spor organizasyonuna ‘x’ bir kurum için katılacağını, amacının bu kuruma destek olmak olduğunu, kendisi organizasyonda efor sarf ederken çevresinin maddi destekte bulunmasını istediğini duyurur.

Yardımseverlik koşularının Türkiye’de geçmişi 15-20 yıllık. Son yıllarda şehirlerimizde daha çok koşu etkinliği düzenleniyor ve yardımseverlik koşusu gittikçe yaygınlaşıyor.

»Yardımseverlik koşusuna yalnızca profesyonel atletler mi katılıyor?
Herkes katılabiliyor. Koşmak zorunlu değil, yürünebilir de. Etkinliklerde bebek arabalarıyla yürüyenlerle, jonklörlerle, maskotlarla, takım elbiselilerle bile karşılaşılıyor. Önemli olan hep birlikte gülerek, eğlenerek, fotoğraflar çekerek etkinliğin mesafesini tamamlayıp her adımımızı burs desteğine çevirebilmek.

»ODTÜ’lüler bu işe nasıl girişti?
Mezun Dernekleri olarak en önemli sorumluluklarımızdan biri ODTÜ öğrencilerine burs sağlayarak eğitimlerine biraz da olsa katkı koyabilmek. Bu amaçla uzun süredir çeşitli etkinlikler ve organizasyonlar düzenlemekteyiz. 39 yıldır yapılan İstanbul Maratonu’na beş yıl önce İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği ilk kez katılarak yardımseverlik koşusunu ODTÜ camiasında ilk kez başlatan mezun derneği olmuştur. İstanbul’da bu konuda müthiş emeği olan ve büyük bir kaynağı hiç yoktan var eden ilgili Yönetim Kurulu üyelerine, Maraton Çalışma Grubu’nun geçmiş ve mevcut tüm üyelerine ve özelikle Nilüfer Hocamıza buradan sizin vasıtanızla teşekkür ederiz.

İstanbul Mezunları Derneği’nin yarattığı bu çalışma, “Benzer bir kampanya Ankara’da neden yapılamasın?” sorusunu ortaya çıkarınca, 2017 Ocak ayında Maraton Çalışma Grubu’nu kurduk. Bir ay kadar bir sürede organize olup Antalya’da Runatolia Maratonu’na katıldık. 48 koşucu ile burs fonuna 50 bin lira kadar katkı oluşturduk. Bu kadar seri bir şekilde organize olmamızı yardımseverlik koşularının üstadı olan Selçuk Hocamız ve koşu organizasyonlarına düzenli olarak katılan YK üyelerinin varlığı sağladı.

»Yardımseverlik koşusunun tek amacı öğrencilere maddi destek sağlamak mı?
Yardımseverlik koşusunu sadece bir maddi destek toplama süreci olarak görmüyoruz. Bu etkinlik ODTÜ Mezunu üyelerimizin birlikte ve sağlıklı iletişim kurması, üyelerimizin spora teşvik edilmesi, aralarındaki ilişkilerin gelişmesi gibi amaçlarımızla örtüşüyor. Gelecekte üyelerimiz olacak ODTÜ öğrencilerini ODTÜ Mezunları Derneği ile tanıştırarak, derneğimizin bilinirliğini arttırıyor. Aynı zamanda, tüm ODTÜ mezun derneklerinin hedefleri arasında bulunan ODTÜ öğrencilerine daha çok burs kaynağı yaratılması için de oldukça değerli bir yöntem.

»Yardımseverlik koşusu çalışmalarını nasıl sürdürüyorsunuz?
ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde kurulan maraton çalışma grubu, yaptığımız çalışmaların merkezi. Ankara’da ODTÜ Öğrencileri için bursa dönüşebilecek destek potansiyelini nasıl arttırabiliriz sorusuna yanıtlar arıyoruz. Koşucularımızla her hafta iki kez 10 kilometre mesafe ile antrenman yapıyoruz, koşucu sağlığı, beslenmesi vb konularda eğitimler ve sosyal etkinlikler planlıyoruz.

»Antalya ve İstanbul Maratonlarından bahsettiniz, neden bu iki maraton?
Bu iki organizasyon, Türkiye’deki en büyük koşu organizasyonları. Her ikisi de profesyonel organizasyonlar ve adeta bir yardımseverlik şenliği havasında geçiyor. Yardımseverlik koşusu yapan tüm dernek, vakıf ve benzer kurumların buluşma noktası gibi. Türkiye’de en yüksek bilinirliği olan ve en çok katılım olan koşu organizasyonu da İstanbul Maratonu’dur. Antalya maratonu ise çok güzel bir parkura, uluslararası bilinirliğe, güzel bir iklime sahip ve çok yoğun katılım oluyor. Birçok koşucumuz ilk kez bu etkinliklere katılacak ve bu etkinliklerde karşılaşacakları şenlik havası, onları yardımseverlik etkinliklerine katılma konusunda daha çok teşvik edecektir.

»Kendinize bir hedef koydunuz mu, hedefleriniz nelerdir?
Böyle bir kampanya düzenleniyorsa, yasal olarak izin alınmak zorunda ve net bir miktar belirtilmesi gerekli. Bu resmi yazışmalar esnasında hedefimizi 240 bin lira koyduk.

Ancak birincil hedefimiz, henüz ODTÜ’lüler tarafından çok az bir kısmına ulaşılabilen Ankara’nın destek potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak. Potansiyeli değerlendirmek için aramıza yeni üyeler dahil ediliyor, farkındalığı arttırma kampanyası yapılıyor. Tabii nihai hedef ODTÜ öğrencileri için burs fonunu genişletmek.

Ankara’da yaşayan üyelerimizden bugüne kadar yardımseverlik koşusu ile öğrencilere ulaşan destek miktarı tespit edebildiğimiz kadarıyla çok düşük. Bu çok doğal, bugüne kadar sadece İstanbul merkezli yürüyen bir çalışma vardı. Bir şehirden diğer bir şehrin potansiyelini verimli biçimde bursa döndürmek mümkün değil. Biz İstanbul maratonuna kadar, üyelerimizden ve Ankara’daki ODTÜ dostlarından alınan desteği beş altı kat artırmayı da hedefliyoruz.


En uzun vadeli hedefimiz ise, her ODTÜ mezun derneğinin benzer bir maraton çalışma ekibi kurup, spor etkinliklerine yan yana katılması. Şu anda sadece Ankara’da ve İstanbul’da Maraton çalışma grupları var. Her şehirde bu şekilde ekiplerin kurulması ve birlikte antrenmanlar yapılarak hazırlanılması ülke geneline yayılmış burs potansiyelinin en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlayacaktır.

»Size destek olmak isteyenlere çağrınız var mı?
Yardımseverlik koşuları ile ilgili herkesin yapabileceği bir şey vardır. Bu kapsamda bizimle iletişime geçen ve derneklere yardımseverlik koşusu ile her türlü desteği veriyoruz, böyle bir organizasyon için neler yapmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bizleri ODTÜ Mezunları Derneği web sitesinden, “maraton.odtumd.org.tr” adresinden takip edebilirsiniz. Amacımız çağdaş bireyler yetişmesine birazcık olsa da yardımcı olmak; herkes bu mücadelenin bir parçası olabilir.