ODTÜ’nün efsane hocalarından Prof. Dr. Ayten Coşkunoğlu Bear yaşamını yitirdi.

ODTÜ'nün duayen hocalarından Prof. Dr. Ayten Coşkunoğlu Bear yaşama veda etti

Haber Merkezi

ODTÜ Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünden emekli Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü Ayten Coşkunoğlu Bear yaşama veda etti.

Ayten Coşkunoğlu Bear; Karşılaştırmalı Edebiyatın yanı sıra, edebiyat felsefesi, edebiyat-psikoloji ilişkisi, İngiliz romanı, Drama ve Modern Türk Edebiyatı üzerine çalışmalarıyla biliniyor.

ODTÜ Beşeri Bilimler bünyesinde 1961 yılında kurulan İngilizce Hazırlık Biriminde göreve başlayan Coşkunoğlu Bear, 1982 yılında kurulan Yabancı Diller Eğitimi Bölümünün kurucu başkanlığını 1989 yılına kadar yürütmüştür. 1998 yılında Yabancı Diller Eğitimi bölümünden emekli olmasının ardından 2018 yılına kadar İngilizce Edebiyatı lisansüstü programında dersler vererek, çok sayıda öğrenci ve akademisyen yetiştirmiş ve onlara ilham kaynağı olmuştur.

Kendisiyle yapılan bir röportajda, öğretim üyeleri ve öğrencileriyle ODTÜ yerleşkesini ağaçlarla donattıkları kuruluş yıllarını betimleyen Coşkunoğlu Bear, 1970’li yıllarda öğrencilerin kendisini, kurdukları Edebiyat Kulübü’ne “sol yumruklarını kaldırarak” başkan seçtiklerini anlatmış; her ne kadar siyasetle ilgili olmasa da, bu öğrencilerle edebiyat alanında “çok doyurucu çalışmalar” yaptıklarını belirterek, ODTÜ ruhunu “alabildiğine özgürlük” olarak tanımlamıştı.

Kendisiyle aynı bölümde görev yapan Dilbilimci Doç. Dr. Joshua Bear ile evliliğinden dünyaya gelen Melissa Arzu, genç yaşta yaşamını yitirmişti. Prof. Dr. Ayten Coşkunoğlu Bear‘in, İngiliz Edebiyatı üzerine yayınlarının yanı sıra, kızının ardından kaleme aldığı “Melissa Arzu’ya Mektuplar” adlı bir kitabı bulunmaktadır. Ayten Coşkunoğlu Bear-Joshu Bear çifti, genç yaşta yitirdikleri çocuklarının ardından “Melissa Arzu Bear anısına” ODTÜ kütüphanesine çok sayıda kitap bağışlamıştır.

Prof. Dr. Ayten Coşkunoğlu Bear'ın cenazesi 14 Ekim 2020 Çarşamba günü İsmet Oğultürk Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedilecek.