ODTÜ’de sendikalardan servisin kalkmasına tepki
Fotoğraf: Tez Koop İş

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) personel semt servislerinin yaz aylarında kaldırılmasına karşı sendikalar, çadır kurarak eylem yaptı. Tez-Koop İş Sendikası, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Üniversite İdari Personel Sendikası, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, Eğitim Hak-Sen ve Memur-Sen eyleme destek verdi. ODTÜ rektörlüğü önünde kurulan çadırda konuşan Tez Koop İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şubesi Başkanı Mustafa Özgen, 12 Haziran’da gönderilen bir maille 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında personel semt servislerinin kaldırıldığını öğrendiklerini söyledi. ODTÜ yönetimi ile görüştüklerini ve bütçe sıkıntılarının servislerin kaldırılmasına bahane olarak sunulduğunu kaydeden Özgen, “Emekçilerin kazanılmış haklarını basitçe bir maliyet kalemi olarak gören bu anlayışı kınıyoruz” dedi.

ODTÜ’nün sayısız gelir kaynağına sahip olduğuna ve servisler için bütçenin kullanılmamasının bilinçli bir tercih olduğuna değinen Özgen, “Çok açıktır ki üniversite yönetimi, tercihini emekçilerin aleyhine kullanmaktadır. İçinden geçtiğimiz zorlu ekonomik ve sosyal koşulların üstüne bir de işyerimizde hak kaybına uğramak kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Ulaşım, beslenme ve barınma haklarımız kırmızıçizgimizdir, bir adım bile geri atmayacağız. Yaptığımız bütün öneriler hukuki kısıtlılıklar, personel yetersizliği gibi gerekçeler öne sürülerek geçiştirildi.” ANKA

***

YÖNETİM, MEZUNİYETİ DE İPTAL ETMEYE ÇALIŞIYOR

Personelin kazanılmış servis hakları için mücadelesi sürerken ODTÜ yönetimi diğer yandan her sene geleneksel olarak Devrim Stadyumu’nda düzenlenen toplu mezuniyet törenini iptal etmeye çalışıyor.  Diken.com’un haberine göre okul yönetimi, 12 Mayıs’ta mezun olacak öğrencilere attığı e-postada, mezuniyetin Devrim Stadyumu’nda düzenleneceğini belirtirken detayların ilerleyen zamanlarda paylaşılacağını aktarmıştı. Ayrıca, e-postada 8 Temmuz’da ‘mezunlar günü’nün tertip edileceği belirtildi. Ancak daha sonra akademik takvimde değişiklik yapıldı. Buna göre, ‘diploma törenleri’ 24-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Törenlerle ilgili yer dâhil başka bir bilgi yer almıyor. Devrim’deki mezuniyet, geçen sene de ‘protesto endişesi’ nedeniyle iptal edilmişti. Yönetim, her bölümün mezuniyet törenini farklı zaman ve yerlerde kendi içinde yapmasını kararlaştırmıştı. Öğrenciler, bunun üzerine Devrim’de ‘alternatif mezuniyet’ düzenlemişti.