OECD’nin raporu, iktidarın başarısızlığını ortaya koydu. Türkiye, eğitim sisteminden duyulan yüzde 21’lik memnuniyet oranı ile 45 ülke arasında son sıradayken yargı ve sağlık alanlarında da ortalamanın altında.

OECD ‘utanç tablosu’nu açıkladı: Her alanda dipte
Okullarda ÇEDES projesiyle imamların görevlendirilmesi tepkilere yol açmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Mustafa BİLDİRCİN

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD), “Bir Bakışta Hükümet 2023” raporu, iktidarın kötü kamu yönetimine ayna tuttu.

OECD, üye ülkelerdeki vatandaşların sağlık, eğitim ve adalet sisteminden duydukları memnuniyet ya da memnuniyetsizliği mercek altına aldı. Araştırma kapsamında 38 OECD üyesi, yedi de OECD’ye üye olmayı bekleyen ülkelerden olmak üzere toplam 45 ülkedeki memnuniyet durumlu araştırıldı. Ülkelerin tamamından elde edilen sonuçların ardından kamu hizmetlerinden duyulan memnuniyete yönelik OECD ortalamasının sağlık hizmetlerinde yüzde 68, eğitim sisteminde yüzde 67 ve adalet sisteminde ise yüzde 56 olduğu belirtildi.

MEMNUNİYET YÜZDE 21

Ülkedeki kamu hizmetlerinden memnuniyet oranları ise utanç tablosunu gözler önüne serdi. Türkiye eğitimde, yüzde 21’lik memnuniyet oranı ile 45 ülke arasında son sıraya yerleşti. Endonezya yüzde 88’lik memnuniyet oranı ile yurttaşlarına en iyi eğitim hizmeti veren ülke olurken Norveç'in yüzde 87 ile ikinci, Finlandiya’nın yüzde 85 ile üçüncü sırada olduğu bildirildi. İsviçre ve İrlanda ise eğitimde yüzde 84'lük memnuniyet oranı ile dördüncülüğü paylaştı.

Eğitim, sağlık ve yargı alanlarındaki memnuniyetin Türkiye’deki oranı ve OECD ortalaması şöyle kaydedildi:

YARGIYA GÜVEN YOK

Benzer bir tablo yargı sisteminde de yaşandı. Türkiye'deki yargı sisteminden memnuniyet oranı kayıtlara, yüzde 33 olarak geçti. Türkiye, yargıdaki yüzde 33’lük memnuniyet oranı ile Kolombiya, Brezilya, Slovak Cumhuriyeti, Şili ve Kore ile aynı torbaya atıldı. Listenin zirvesinde ise yargı sisteminden duyulan yüzde 87 oranındaki memnuniyet ile Norveç’in yer aldığı ifade edildi.

Türkiye'de sağlık sisteminden duyulan memnuniyet oranı da OECD ortalamasına yetişemedi. Toplam 45 ülkede sağlık sisteminden duyulan memnuniyet ortalaması yüzde 68 olurken bu oran Türkiye'de yüzde 58 olarak gerçekleşti. Sağlık sisteminden en fazla oranda memnuniyet duyulan ilk üç ülke ise İsviçre, Belçika Endonezya olarak sıralandı.