Fransa'da Nahel M.'nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. Şu ana kadar 1300'ü aşkın kişi gözaltına alınırken ‘yabancıları’ hedef alan aşırı sağcılar OHAL ve iç savaş çığırtkanlığı yapmaya başladı.

Öfke seli yakıyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler Servisi

Fransa'nın başkenti Paris'in Nanterre banliyösünde 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un protestocuları gencin ölümünü istismar etmekle suçlamasına rağmen ülkenin belli başlı kentlerinde eylemler dün de devam etti.

10 KENTTE KISMİ YASAK

Paris, Marsilya, Lyon, Toulouse, Strazburg ve Lille’in de aralarında olduğu şehirlerde binalar ve araçlar ateşe verildi. 27 Haziran'dan bu yana 1300'den fazla kişi gözaltına alındı. Yetkililer, gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun reşit olmayan çocuklardan oluştuğunu açıkladı. Olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulandığı kent sayısı 10'u buldu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, BM'nin Fransız kolluk kuvvetlerindeki ırkçılık ve ayrımcılığa ilişkin açıklamasını "asılsız suçlama" olarak niteledi.

AŞIRI SAĞCILAR PUSUDA

Aşırı sağcı parti ve isimler hükümete OHAL çağrısı yaptı ve aksi durumda "iç savaş" çıkacağını savundu. Marine Le Pen, olayların kısmi sokağa çıkma yasağıyla yatışabileceğini, durum daha da kötüleşirse OHAL ilan edilmesinin gerekebileceğini belirtti.

Aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen’in yeğeni ve göçmen karşıtı Eric Zemmour’un kurmaylarından Marion Marechal yaptığı açıklamada hükümetin Fransa’nın yabancı kuşatması altında bulunmasına göz yumduğunu savundu. Hükümetin OHAL ilan etmesini ve güvenlik güçlerine olayları bastırmak için yetki vermesini isteyen Marechal, "Bunu söylemek zor olsa da şu anda bir iç savaş halindeyiz. Bunu durdurmanın bir çaresi de yerinde oturup beklemek değil, karşısında durmaktır. Böyle giderse Fransız vatandaşlarkendi kendilerini koruma vazifesini üstlenecekler” ifadelerini kullandı.

YABANCI DÜŞMANLARI

Aşırı sağcı siyasetçilerden Eric Zemmour da göçmenleri suçlayarak "Yabancılarca kuşatılan bölgeler bir kez daha neler yapabileceklerini gösterdi: Ayaklanma, saldırılar, kundaklamalar, yağma ve kamu mallarını yağmalama” yorumunu yaptı. Olayların bu aşamaya gelmesinde “boyun eğen” iktidarın büyük sorumluluğunun bulunduğunu ileri süren Zemmour, “Sadece sert mukavemet, düzeni geri getirebilir. Olağanüstü hal ilan edilmesini talep ediyorum” ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği ise bu ülkedeki Türkiyelilere yayılan olaylara karşı dikkatli olmalarını istedi.