Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne kayyum atanmasını protesto etmek için Mart ayı hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıkladı. Raporu okuyan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Saray tarafından özgür basının adım adım boğulduğunu hatırlatarak, tüm baskılara rağmen özgür basının hakikat yolculuğuna devam edeceğini vurguladı.

ÖGİ: Özgür basın hakikat yolculuğuna devam edecek

ZEYNEP KURAY / zeynokuray@gmail.com

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, her ay Diyarbakır’da açıkladıkları aylık hak ihlalleri raporunu bu ay Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne kayyum atanması nedeniyle İHD İstanbul Şubesi'nde açıkladı. Basın-İş Başkanı Faruk Eren ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarının katıldığı açıklamada, Mart ayı raporu ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan tarafından okundu.

"SARAY BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BOĞUYOR"

Özgürlükçü Demokrasi’ye baskını kınayarak sözlerine başlayan Boltan, Mart ayının gazeteciler için ceza, gözaltı ve baskıların en fazla yaşadığı ay olduğuna dikkat çekerek, “Mart ayı tek tipleşmenin ayı oldu” dedi. Boltan, AKP yönetimindeki Türkiye’de artık farklı ses, farklı basın istenmediğini, bilgi akışının tamamını kontrol altına alıp muhalif olan sesleri devre dışı bırakmak istendiğine işaret etti. Doğan Medya’nın satılması ile medyayı kırılma noktasına getirdiklerini belirten Boltan, Saray’ın adım adım düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü boğduğunu vurguladı.

‘BÖYLESİ BİR DÖNEM DAHA YAŞANMADI’

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimin ardından baskının hızlandığına dikkat çeken Boltan, KHK’lerle nlarca yayın organını yasaklandığını, yüzlerce gazetecinin işsiz kaldığını hatırlattı. Boltan, Cumhuriyet tarihinde, aydınların, gazetecilerin, akademisyenlerin, sendikacıların ve STK yönetici ve mensuplarının cezaevlerini doldurduğu böylesi olağanüstü bir dönem daha yaşanmadığını kaydetti. Özgürlükçü Demokrasi’nin, TMSF marifetiyle kayyuma devredilmesinin gelecekte, Saray’a biat etmemekte direnen gazetelerin de yayınlarının da engelleneceğinin habercisi olduğuna işaret eden Boltan, haber alma ve basın özgürlüğünün engelleyen AKP iktidarı tarafından karanlığın ve uçurumun en dip noktasına doğru başlatılan yolculuğun yeni baskı metotlarıyla devam ettiğini söyledi.

Boltan, İstanbul’daki merkez bürosu ve matbaası basılan ve 25 çalışanının gözaltına alındığı Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin özgür basın geleneğinin mirasçısı olduğunu vurguladı. Yıllarca hakikatin izini süren özgür basın geleneğinin büyük bedeller ödediğini hatırlatan Boltan, gazete binaları bombalandığını, sokak ortasında gazetecilerin infaz edildiğini ve çalışanlara binlerce yılı aşan hapis cezaları verildiğini, ancak mücadeleden asla vazgeçilmediğini kaydetti. “Özgür Basın geleneği her koşulda ve tüm baskılara rağmen hakikat yolculuğuna devam edeceğine inancımız tamdır” vurgusunda bulunan Boltan, “Özgür Basını susturacaklarına inanlar geride bıraktığımız 30 yıllık mücadeleden bir şey anlamayanlardır” dedi.

Alternatif ve muhalif medya kuruluşlarına yönelik baskının derhal sonlandırılmasını isteyen Boltan, gazete ve matbaalara kayyum atamakla, gazetecileri gözaltına alıp tutuklamakla iktidar sürdürülemeyeceğinin altını çizdi. Boltan, “Ülkeyi bu politikalarla dikensiz bir gül bahçesine çevireceğini sananlar anlamalı ki ne yaparlarsa yapsınlar 21. yüzyılın koşullarında gerçekleri toplumdan gizlemeyi başaramayacaklardır” diye konuştu. Gelinen aşamada bütün muhalif medya kuruluşların ve seslerin hükümetin hedefinde olduğunu hatırlatan Boltan, bu zorbalığa karşı tüm muhalif basın kuruluşlarını ve yürekli gazetecileri dayanışmaya çağırdı. Botan, tarihin hiçbir döneminde gerçeğin yalana teslim olmadığını ve ona karşı yenilmediğini hatırlattı.

Açıklamanın ardından DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren söz aldı. ÖGİ’nin açıklamasına imza attıklarını vurgulayan Eren, toplumun kuşatma altına alınmaya çalışıldığını hatırlattı. İktidarın topluma tek sesliliği dayattığını kaydeden Eren, bu uğurda gazetecilere büyük bir baskı uygulandığını, sindirmeye çalışıldığını belirtti. “170 meslektaşımız halen hapishanede” hatırlatmasını yapan Eren, “ Bunu da beceremezlerse doğrudan kapatıyorlar. OHAL ilk ilan edildiğinde 21 haber ajansı internet sitesi kapatılmıştı. Özgür Gündem Gazetesi kapatılmış ve yöneticileri tutuklanmıştı. Ama gazeteciler, haberleri okurlara ulaştırmaya devam ediyor. Tüm baskılara rağmen gazeteciler topluma gerçekleri anlatmaya çalışacaklar. Bu kuşatmayı kıracağız” dedi.

ÖGİ’nin açıkladığı Mart ayının ihlal bilançosu şöyle:

170 gazeteci tutuklu

41 gazeteci gözaltına alındı.

2 gazeteci tutuklandı

3 gazeteci hakkında dava açıldı.

83 gazeteci yargılandı

30 gazeteci cezalandırıldı. (30 gazeteciye topla 178 yıl 4 ay hapis cezası verildi)

1 gazete ve 1 matbaaya kayım atandı

1 gazetecinin bazı köşe yazıları sansürlendi. 1 dizi yayınlanmadan sansürlendi.

1 Doğan Medya Gurubu satıldı.

İnternet RTÜK’ün denetimine girdi.

1 gazete 12 kez BTK tarafından engellendi